Ugrožena je budućnost inovacije: Zbog koronavirusa mogla bi se izbrisati generacija startupova

Udruženja koja okupljanju britanske tehnološke kompanije zatražila su od vlade osnivanje državnog fonda koji bi trebao financirati startup kompanije jer veliki broj njih trenutačno nema pristup financijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.04.2020. / 11:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U samo nekoliko tjedana gospodarstvo brojnih država gotovo je paralizirano, a vlade pokušavaju pronaći način na koji bi ublažile takvu katastrofalnu situaciju i omogućile barem isplatu plaća i preživljavanje do oporavka. Ta pomoć uključuje milijarde dolara, eura, kuna s kojima bi kompanije trebale prebroditi ovu krizu i, jednom kad sve prođe, lakše krenuti prema oporavku. U posebno su teškoj situaciji startupovi, male tvrtke s inovativnim idejama koje najčešće posluju s minusom i ovise o ulaganjima investicijskih fondova.

Slika nije dostupna Procjene analitičara: Ovo su kompanije koje će se brzo oporaviti nakon završetka krize

Sada kada vlada potpuni kaos i sve je stalo, investicije nikome nisu u prvom planu, što znači da neki startupovi koji imaju dobre i perspektivne ideje više nemaju izvor financiranja. Riječ je o velikom problemu te su iz više organizacija koje okupljaju tehnološke kompanije u Velikoj Britaniji upozorili na potrebu financiranja tijekom krize. U suprotnom, mogla bi nestati cijela generacija startupova, zbog čega im je sada potrebna hitna pomoć, uputili su poziv ministru financija Rishiju Sunaku. U opasnosti je, naglasili su, "budućnost britanske inovacije" te su, među inim, u opasnosti su i neki medicinski startupovi koji bi mogli pomoći u borbi s koronavirusom.

Kao rješenje predlažu državni fond težak 300 milijuna funti iz kojeg će se financirati startupovi. Financiranje bi se vršilo putem državne banke za razvoj, koja bi zauzvrat mogla dobiti udio u tim startupovima i na kraju čak i profitirati iz cijele situacije.

Iako je u Britaniji pokrenut fond za pomoć malim kompanijama s kreditima do 5 milijuna funti, za pristup takvim fondovima ne mogu se kvalificirati kompanije koje su prije krize radile s minusima. Kako veliki broj startupova, pogotovo onih u ranim fazama, ali i onih brzorastućih posluje s gubitkom, oni nemaju pristup takvom izvoru privremenog, tj. kriznog financiranja.

Slika nije dostupna Radite od doma? Ne morate se ‘skockati’, odjenuti košulju i kravatu, ali pripazite na ove stvari

O kakvom se problemu radi, upozorio je Dom Hallas, izvršni direktor Koalicije za digitalnu ekonomiju koja predstavlja male startupove, koji je novinarima Sky Newsa rekao kako je u Velikoj Britaniji ugroženo oko 1300 startupova. Cijela kohorta startupova bit će izbrisana, slikovito je objasnio situaciju u kojoj takve kompanije više nemaju pristup investicijama, a kako je njihov put tek nedavno započeo i većina njih ne ostvaruje (velike) prihode ni profit, pred njima je neizvjesno razdoblje koje će, bez pomoći države, završiti zatvaranjem.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti