U samo nekoliko tjedana gospodarstvo brojnih država gotovo je paralizirano, a vlade pokušavaju pronaći način na koji bi ublažile takvu katastrofalnu situaciju i omogućile barem isplatu plaća i preživljavanje do oporavka. Ta pomoć uključuje milijarde dolara, eura, kuna s kojima bi kompanije trebale prebroditi ovu krizu i, jednom kad sve prođe, lakše krenuti prema oporavku. U posebno su teškoj situaciji startupovi, male tvrtke s inovativnim idejama koje najčešće posluju s minusom i ovise o ulaganjima investicijskih fondova.

Slika nije dostupna Procjene analitičara: Ovo su kompanije koje će se brzo oporaviti nakon završetka krize

Sada kada vlada potpuni kaos i sve je stalo, investicije nikome nisu u prvom planu, što znači da neki startupovi koji imaju dobre i perspektivne ideje više nemaju izvor financiranja. Riječ je o velikom problemu te su iz više organizacija koje okupljaju tehnološke kompanije u Velikoj Britaniji upozorili na potrebu financiranja tijekom krize. U suprotnom, mogla bi nestati cijela generacija startupova, zbog čega im je sada potrebna hitna pomoć, uputili su poziv ministru financija Rishiju Sunaku. U opasnosti je, naglasili su, "budućnost britanske inovacije" te su, među inim, u opasnosti su i neki medicinski startupovi koji bi mogli pomoći u borbi s koronavirusom.

Kao rješenje predlažu državni fond težak 300 milijuna funti iz kojeg će se financirati startupovi. Financiranje bi se vršilo putem državne banke za razvoj, koja bi zauzvrat mogla dobiti udio u tim startupovima i na kraju čak i profitirati iz cijele situacije.

Iako je u Britaniji pokrenut fond za pomoć malim kompanijama s kreditima do 5 milijuna funti, za pristup takvim fondovima ne mogu se kvalificirati kompanije koje su prije krize radile s minusima. Kako veliki broj startupova, pogotovo onih u ranim fazama, ali i onih brzorastućih posluje s gubitkom, oni nemaju pristup takvom izvoru privremenog, tj. kriznog financiranja.

Slika nije dostupna Radite od doma? Ne morate se ‘skockati’, odjenuti košulju i kravatu, ali pripazite na ove stvari

O kakvom se problemu radi, upozorio je Dom Hallas, izvršni direktor Koalicije za digitalnu ekonomiju koja predstavlja male startupove, koji je novinarima Sky Newsa rekao kako je u Velikoj Britaniji ugroženo oko 1300 startupova. Cijela kohorta startupova bit će izbrisana, slikovito je objasnio situaciju u kojoj takve kompanije više nemaju pristup investicijama, a kako je njihov put tek nedavno započeo i većina njih ne ostvaruje (velike) prihode ni profit, pred njima je neizvjesno razdoblje koje će, bez pomoći države, završiti zatvaranjem.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju