Ugroženi klokan penjaš došao na svijet u britanskom zoološkom vrtu

Stručnjaci za zaštitu prirode u zoološkom vrtu u Velikoj Britaniji snimili su trenutak kada je rijedak klokan penjaš prvi put iskočio iz tobolca svoje majke, u sklopu istraživanja čiji je cilj pomoći ugroženoj vrsti da preživi u divljini.

Hina | 29.01.2023. / 08:19

Klokan (Foto: Afp)

Neuhvatljivi klokan penjaš Dendrolagus goodfellowi puno je manji od poznatije vrste australskog klokana. Porijeklom je iz planinskih prašuma Papue Nove Gvineje, gdje su ugroženi zbog lova i uništavanja staništa.

Beba, ilustracija Nove smjernice WHO-a: "Klokan njega" povećava šanse za preživljavanjem prerano rođenih beba

Vrsta živi visoko na drveću i izgubila je više od polovice svoje populacije u posljednjih 30 godina.

Dendrolagus goodfellowi jedna je od 14 vrsta klokana penjaša. Ostale se nalaze u nizinskim i planinskim šumama Indonezije, krajnjeg sjevera Queenslanda, Australije i također u Papui Novoj Gvineji.

Dave White, voditelj tima zoološkog vrta u Chesteru u sjeverozapadnoj Engleskoj, rekao je da su dokumentirali rast tobolčara pomoću posebnog endoskopa koji je pažljivo stavljan u majčin tobolac.

Imajući ove ugrožene vrste pod našom skrbi, možemo naučiti toliko toga o njima i ova vrsta informacija koje prikupljamo mali je dio njihovog očuvanja u divljini, rekao je za AFP.

Slika nije dostupna Tehnologija budućnosti ima veliki problem – klokane!

Budući da se malo zna o njihovom razvoju, znanstvenici se nadaju da će snimanje procesa kamerom poboljšati prakse očuvanja i pomoći drugim sličnim vrstama u jugoistočnoj Aziji da prežive u divljini. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti