Uhićen jedan od osnivača Pirate Baya — Peter Sunde

Osam godina nakon što je policija upala na servere Pirate Baya, od kada ih se tereti za kršenje autorskih prava, Interpol je raspisao tjeralicu za četvoricom osnivača popularnog torrent servisa.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 01.06.2014. / 10:33

Uhićen jedan od osnivača Pirate Baya — Peter Sunde

Osam godina nakon što je policija upala na servere Pirate Baya, od kada ih se tereti za kršenje autorskih prava, Interpol je raspisao tjeralicu za četvoricom osnivača popularnog torrent servisa.

35-godišnji Peter Sunde, bivši glasnogovornik i suosnivač Pirate Baya, jučer je uhićen nakon racije u Švedskoj, u ruralnom području blizu Malmö-a.

Sunde je tražen od strane Interpola od 2012. godine, kada je donesena konačna odluka da mora odraditi zatvorsku kaznu. Inače Sunde je živio u Berlinu s povremenim odlascima u Švedsku gdje živi njegova obitelj.

Sunde će morati odraditi zatvorsku kaznu od 8 mjeseci, istaknuo je to njegov odvjetnik Peter Althin, unatoč borbama na europskom sudu za ljudska prava i visokom sudu u Švedskoj koji su oboje odbili žalbu.

Za sada samo Fredrik Neij nije odradio kaznu, dok su Gottfrid Svartholm i Carl Lundström odradili svoj dio.

Inače, Sunde se zadnje vrijeme par puta pokazao u javnosti, te je bio uključen u nekoliko startup projekta kao što su Flattr i heml.is koji su dobili više od 150.000 dolara kroz crowd-funding kampanju. Također Sunde se kandidirao Finsku piratsku partiju u Europskom Parlamentu, no iako je osvojio najviše glasova za piratske kandidate, to nije bilo dovoljno za njegovo mjesto u Briselu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti