Galerija

Ujedinjeni narodi u novom izvješću upozoravaju na opasnosti pesticida, plastike, elektroničkog otpada i zagađenog zraka.

Moram biti iskren: ovo je bilo jako bolno izvješće za istražiti i napisati, rekao je autor izvješća David Boyd.

U izvješću stoji da je najmanje devet milijuna ljudi u svijetu preuranjeno umrlo zbog onečišćenja okoliša.

Ljudski um jednostavno nije sposoban pojmiti takav broj, ne može ga staviti u kontekst, rekao je Boyd.

Najveći problem je zagađenje zraka, koji u sebi može, ovisno o vremenskim prilikama, nositi štetne tvari.

Sitne čestice zapravo ulaze u naš krvotok i krvotokom mogu doći do bilo kojeg organskog sustava, objasnio je Lovro Bucić, zdravstveni ekolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Hakiranje električnog vozila, ilustracija Stručnjaci upozoravaju: Električna vozila su računala na kotačima i njihov kod se može hakirati

P-8 Poseidon australskog ratnog zrakoplovstva Kineski ratni brod upotrijebio laser na australskom špijunskom zrakoplovu, Australci zgroženi

Oku nevidljive čestice mogu doći do pluća, a nakon toga se prenose u druge organe, kao što su srce, jetra, mjehur i crijeva. Zagađen zrak može dugoročno utjecati na funkcije mozga, čak i pridonijeti pojavi moždanog udara. Također, koža zbog toga brže stari, a kosti postaju krhke.

Kod nas je zrak zadovoljavajuće kvalitete, poručuju iz HZJZ-a. Ipak, ponekad uoče štetne tvari.

Čestice promjera 2,5 mikrona su detektirane, primjerice, u kontinentalnoj Hrvatskoj i zimi. Uzrok tome bi moglo biti grijanje na kućna ložišta, rekao je Bucić.

Problem predstavlja i industrija. O tome će se razgovarati idući mjesec na UN-ovu Vijeću za ljudska prava, koje je prošle godine usvojilo Rezoluciju kojom je zdrav okoliš priznat kao ljudsko pravo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju