Ukradene čak tri milijarde korisničkih računa Yahooa!

Iz kompanije u čijem je vlasništvu i brend Yahoo! priznali su kompromitiranost svih korisničkih podataka.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 04.10.2017. / 07:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Yahoo! je, kao uostalom i mnoge druge kompanije, prošao put od vladara interneta i sinonima za sve što je internet predstavljao do posrnulog diva čije su šanse za oporavak procijenjene kao minimalne. Posljednjih godinu-dvije Yahoo! se uglavnom spominje ili kao predmet financijskih ekshibicija na tržištu, kompanija koja bezuspješno traži svjetlo na kraju tunela ili kao sigurnosno jedna od najranjivijih točaka na internetu. Nije nikakva tajna da je Yahoo! bio predmetom sigurnosnih propusta koji su dobili status nekih od najvećih ikada na webu

Međutim, nakon što je Oath, u čijem je vlasništvu danas Yahoo!, a sve je u portfelju Verizona, objavio najnovije izvješće, stvari su mnogo gore nego što se to do sada činilo, iako je sve ionako bilo ekstremno loše. Naime, znalo se da je Yahoo! tijekom 2013. godine pretrpio žestok napad koji rezultirao curenjem korisničkih podataka, do sada se špekuliralo brojkom od milijardu korisničkih računa, što je samo po sebi zastrašujuće. No stvari su još daleko gore, otkriva najnovije izvješće Oatha, koje će sasvim sigurno otvoriti nova pitanja kada je u fokusu (ne)sigurnost korisničkih računa Yahooa!

U vrijeme spomenutog napada iz kolovoza 2013., navodi se u izvješću, bili su kompromitirani – apsolutno svi korisnički računi na serverima Yahooa. 

Prevedeno u brojke, radi se o nevjerojatne tri milijarde korisničkih računa, koliko ih je tada bilo aktivno na infrastrukturi Yahooa. Ako kojim slučajem imate Yahoo! korisnički račun, ako ste ga imali tada, a niste promijenili lozinku, krajnje je vrijeme da to učinite, iako je Yahoo! uporno ponavljao kako nisu ukradene lozinke i ostali podaci, malo je teže povjerovati u to.

Cijelo izvješće možete pročitati ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti