Ukrajinski pilot morskih dronova okrivio Muska za upropaštavanje velikog napada na rusku fregatu u Sevastopolju

Izronili su novi detalji propalog planiranog napada na rusku fregatu u Sevastopolju, a za sve je kriv - Elon Musk, tvrde Ukrajinci.

Branimir Vorša | 03.01.2024. / 09:31

Ruska fregata Admiral Makarov
Ruska fregata Admiral Makarov (Foto: Afp)

U nedavnom izvješću lista Ukrajinska Pravda, ukrajinski pilot bespilotne letjelice opisao je prekid misije napada na ruski ratni brod zbog toga što je Elon Musk ukinuo pristup Starlinku.

Spomenuti vojnik i pripadnik postrojbe koja je planirala napasti rusku fregatu Admiral Makarov u blizini Sevastopolja na okupiranom Krimu, otkrio je da je komunikacija s eksplozivnim morskim dronovima prekinuta dok su se približavali, na udaljenosti od oko 70 km od cilja.

Svi su bili na rubu jer smo ga namjeravali napasti. A onda je naša komunikacija prekinuta, objasnio je vojnik, pripisujući poremećaj tome što je Musk isključio Starlink, putem kojeg su dronovi kontrolirani.

Starlinkov terminal na kući SpaceX poslao Ukrajincima opremu za Starlink, a onda im ograničio pristup: "Koristili su ga na načine koji nisu bili dio sporazuma"

Mykhailo Fedorov, ukrajinski ministar digitalne transformacije, daljinski je pratio operaciju i pokušao uvjeriti Muska da vrati pristup. Međutim, Musk, prema neimenovanom izvoru bliskom Fedorovu, nije poslušao ukrajinskog ministra, što je dovelo do neuspjeha napada na navedenu rusku fregatu.

O onemogućenoj misiji saznalo se u rujnu 2023. godine, kada je The Washington Post objavio izvadak iz Muskove biografije. Musk je naredio inženjerima Starlinka da onemoguće uslugu unutar 100 kilometara od Krima nakon što su saznali za predstojeći napad. Musk je izrazio zabrinutost da bi napad mogao izazvati "mini Pearl Harbor" učinak i potencijalno dovesti do nuklearnog rata.

Braneći svoju odluku na platformi X, nekoliko sati nakon objave u medijima, Musk je tvrdio da bi dopuštanje pristupa Starlinku učinilo SpaceX izravnim sudionikom u ratu i eskalaciji sukoba. Unatoč prekidima Ukrajina je kasnije izvršila slične napade na ruske ratne brodove na Krimu bez Starlinka.

Sateliti Starlink Elon Musk kaže da mreža Starlink u Ukrajini nije dobila sredstva iz SAD-a

U međuvremenu, nije došlo do iznenadne eskalacije sukoba kako se Musk bojao. U kasnijem razgovoru s novinarom Sky Newsa Musk se suočio s pitanjima o tome jesu li njegov ego i neznanje svojom odlukom potencijalno koštali života Ukrajince.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti