SpaceX poslao Ukrajincima opremu za Starlink, a onda im ograničio pristup: "Koristili su ga na načine koji nisu bili dio sporazuma"

Shotwell se osvrnula na izvješća da je ukrajinska vojska koristila uslugu Starlink za upravljanje dronovima.

Martina Čizmić | 09.02.2023. / 12:45

Starlinkov terminal na kući (Foto: Getty Images)

Kad je prije gotovo godinu dana krenula ruska agresija na Ukrajinu, SpaceX bio je među prvima koji su poslali pomoć toj zemlji. I to u obliku svojih Starlink paketa za osiguravanje satelitskog interneta. 

Ukrajincima je stabilna veza na internet bila bitna kako bi održali koliko-toliko normalne digitalne usluge, ali i komunikacije na ratom pogođenim dijelovima. 

No, čini se kako su se Starlinkovi paketi koristili i za neke stvari koje se baš i nisu svidjele SpaceX-u pa su iz te američke kompanije "poduzeli korake" kako bi spriječili ukrajinsku vojsku da se koristi Starlinkom. 

Slika nije dostupna Musk se predomislio: Nastavit ćemo financirati Ukrajinu unatoč tome što Starlink gubi novac

Kako je u razgovoru s novinarima otkrila predsjednica SpaceX-a, Gwynne Shotwell, ukrajinska vojska koristila je Starlink za kontrolu bespilotnih letjelica, a to nije trebala biti Starlinkova namjena. 

Starlink se nikad nije trebao koristiti kao oružje. Međutim, Ukrajinci su to iskoristili na načine koji nisu bili namjerni i nisu bili dio nikakvog sporazuma, rekla je.

Shotwell se osvrnula na izvješća da je ukrajinska vojska koristila uslugu Starlink za upravljanje dronovima.

Postoje stvari koje možemo učiniti da ograničimo njihovu sposobnost da to učine, rekla je, misleći na korištenje Starlinka s dronovima. Postoje stvari koje možemo učiniti i koje smo učinili, dodala je, ali nije htjela reći koje su to točno mjere bile koje su poduzeli. 

Pojasnila je kako je korištenje Starlinka s dronovima nadišlo opseg sporazuma koji je SpaceX sklopio s ukrajinskom vladom i da je ugovor o korištenju namijenjen za humanitarne svrhe kao što je pružanje širokopojasnog interneta bolnicama, bankama i obiteljima pogođenim ruskom invazijom.

Sateliti Starlink Elon Musk kaže da mreža Starlink u Ukrajini nije dobila sredstva iz SAD-a

Znamo da ih vojska koristi za komunikaciju i to je u redu, ali naša namjera nikada nije bila da ga koriste u borbene svrhe, dodala je.

Da se slanje Starlinka Ukrajini nije svidjelo Rusiji, potvrdio je i Elon Musk, izvršni direktor tvrtke, priznavši da je Rusija pokušala ometati signal Starlinka u regiji. 

Na pitanje, je li SpaceX predvidio korištenje Starlinka u ofenzivne svrhe u Ukrajini kada su donijeli odluku o slanju terminala u zonu sukoba, Shotwell je priznala kako nisu razmišljali o tome. 

Ove izjave izazvale su val kritika Ukrajinaca na društvenim mrežama, prije svega Twitteru, koji traže od SpaceX-a da omogući puno korištenje Starlinkovih mogućnosti i za ukrajinsku vojsku, kako bi im olakšali borbu protiv Rusa. 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti