zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

“Ulazak u svijet slastičarstva nije bio nimalo lak, ali iskustvo koje smo stekli u protekle tri godine ne bih mijenjala ni za što”

Pandemija joj je uzrokovala brojne besane noći, ali ova Vinkovčanka pokazala je da se upornost i snalažljivost uvijek isplati, pogotovo kad je postala dio projekta “Startaj Hrvatska”.

Martina Čizmić | 23.10.2021. / 08:50 komentari

Podijeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

tri vijesti o kojima se priča Cjepivo protiv bolesti COVID-19 BioNTecha Provedena na 30 milijuna ljudi Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije Djelomična pomrčina Sunca, arhiva Jedinstven događaj Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro Tragovi dinosaura, ilustracija Jedinstveno nalazište Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!

 Odlučiti se na promjenu karijere nikad nije lak ni jednostavan potez. No, ako su motivi iza tog poteza dobri, sve se nekako na kraju posloži. Tako bismo ukratko mogli opisati posljednje tri godine naše sugovornice, Marije Čulo, vlasnice branda slastica 7 Stars. Ova socijalna radnica po struci oduvijek se zanimala za pekarstvo i slastičarstvo, ali nije ni sanjala da će joj to u budućnosti biti glavni posao.

Za Zimo je ispričala kako se odlučila napraviti potpuni zaokret u životu, ali i što je sve na tom putu naučila.

Vaš ulazak u svijet slastičarstva baš i nije bio planiran. Kako ste se odlučili krenuti s ručno rađenim kolačima koji mogu konkurirati onima iz vrhunskih hotela i restorana?

Moj ulazak u svijet slastičarstva nije bio nimalo lak. Mogla bih reći da je bio u istu ruku i promišljen i nepromišljen. Želja da napravim nešto posebno je bila ipak veća od neznanja koje sam tada imala. Svjesna sam toga da u vrhunskim hotelima postoje vrsni slastičari koji prave slastice, no tadašnje stanje na tržištu rada, koje se nije promijenilo do danas, bilo je takvo da zaista postoji potreba za još mnogo slastičara, kojih na tržištu nema. Zato smo htjeli napraviti nešto što bi riješilo taj problem manjka radne snage i pomoći našim klijentima da olakšaju posao svojim radnicima, a svojim klijentima da ponude nešto zbog čega će im se rado vratiti, prisjeća se Čulo.

Koliko se vaš proizvodni proces do sad promijenio? Što su vam bili problemi s kojima ste se susreli na početku i kako ste ih riješili? Radite li i dalje sve ručno ili ste ipak angažirali neko tehnološko rješenje?

Od samog početka naš proizvodni proces se nije puno mijenjao. Osim što smo postale brže, sposobnije i što imamo više znanja o popratim procesima proizvodnje mi i dalje proizvodimo sve naše slastice ručno. Od početka smo koristili šoker uređaje za smrzavanje na minus režim tako da se promijenilo samo to što ih sada imamo više i što nas djevojaka u pogonu ima više.
Problemi od početka s kojim se susrećemo su ambalaže za koje nam nekad treba i više razmišljanja nego o proizvodima. U početku smo koristili plastične ambalaže i s njima nam je bilo dosta zgodno rukovati no pošto smo mi dosta ekološki osviještena firma odlučili smo izbaciti svu plastiku iz upotrebe koju smo mogli i zamijeniti je kartonom. Kako karton ima svojih prednosti ima i nekih nedostataka tako da smo morali dobro osmisliti kako ćemo pakirati kolače u karton, a da se oni ne oštete prilikom odmrzavanja,
pojašnjava Čulo.

Koliko je zapravo komplicirano raditi vrhunske domaće kolače u većoj količini? Na što morate posebno obratiti pozornost?

U početku je dosta komplicirano raditi kolače jer sve radimo ručno i dok se osoba ne uhoda u sam proces punjenja i vaganja dosta sporo ide. No, nakon nekog vremena rada to sve postaje brži i sam proces teče nekako nesmetano, mora se paziti na gramažu, vaganja i urednost izrade. Higijena samog proizvodnog procesa je jako bitna i njoj posvećujemo puno pažnje prilikom izrade deserata. Kada se radi nešto serijski u puno komada to dugo traje no, mi smo ponosni na to što je sve ručno rađeno kod nas i planiram da tako i ostane, naglašava.

Iako ste na početku imali izvrsnu ideju, nije sve išlo tako lako. Gdje ste zapeli i kako ste riješili te početne probleme? Što je bilo najteže?

Od ideje do realizacije same proizvodnje je prošlo dvije godine. Kada smo krenuli sve je bilo odlično no od nekog početnog ulaganja koje smo mislili uložiti nakon nekih godinu dana shvatili smo da smo uložili 3 -4 puta više, a da još posao nije krenuo kako treba. Za svaki posao je potrebno vrijeme koje će pokazati što kupci kažu tako je i za naš trebalo vremena da se pokaže dali odgovara našoj klijenteli. Imati proizvodni pogon u kojem se sve radi ručno zahtjeva mnogo ruku koje će to raditi, a to onda zahtjeva i prodaju koja će pokriti te sve izdatke i plaće. Kada smo napokon krenuli i dobili dosta kupaca koji su bili zadovoljni našom robom došla je korona i ciljana skupina kupaca s kojima smo radili morali su privremeno zatvoriti svoje objekte. Tada smo ostali na tome da ili ćemo zatvoriti sve ili ćemo nešto poduzeti jer dvije godine ulaganja nije baš bilo za baciti, tako da smo onda odlučili otvoriti malu trgovinu na tržnici u Vinkovcima koja bi nam pomogla da premostimo to neko zatvaranje svih ugostiteljskih objekata. Najteže je bilo noćima ne spavati zbog razmišljanja da bih možda trebala nekoga otpustiti, a što nisam nikako htjela. Također teško je bilo smisliti kako platiti sve izdatke kojih je bilo sve više i više, a cijeli svijet u tom trenutku kao da je stao, prisjeća se Čulo.

Imate li kakve povratne informacije o svojim proizvodima? Što se ljudima najviše sviđa?

Za sada dobivamo jako puno poruka podrške sa svih dijelova Hrvatske i jako smo sretni zbog toga. Mislim da ljudi ni ne znaju koliko to nama znači kada nam pošalju poruku podrške. Ljudima se jako sviđa naš dio asortimana koji je kao neki sladoledni kolač i krema koju imamo u njima je zaista posebna od svega što ima na tržištu, s ponosom ističe.

Kad biste sad kretali ponovno od početka, biste li što promijenili?

Ne bi ništa mijenjala, sve što sam prošla naučilo me da i kad padnem nastavim dalje tako da iskustvo koje sam dobila u ove zadnje 3 godine je neizmjerno vrijedno i znam da sam morala proći sve to da bih danas bila tu gdje jesam, kaže Čulo.

A da bi za 7 Stars mogli čuti i u budućnosti govori činjenica kako im je u planu razviti još puno proizvoda koji će “oduševiti kupce”.

Najviše volim raditi na razvijanju novih kolačića tako da jedva čekam da vidite što smo vam novo pripremili, poručuje na kraju Marija Čulo.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Cijeli svijet prati veliki eksperiment: Hoće li i Hrvatska krenuti tim stopama?
Počelo je
Cijeli svijet prati veliki eksperiment: Hoće li i Hrvatska krenuti tim stopama?
Ova životinja imala je 100 godina još dok je Shakespeare bio živ, a njezina vrsta u sebi krije pravu tajnu dugovječnog života
Stara više od 500 godina!
Ova životinja imala je 100 godina još dok je Shakespeare bio živ, a njezina vrsta u sebi krije pravu tajnu dugovječnog života
Sam Altman kaže da mu je nezamislivo odgajati novorođenče bez pomoći ChatGPT-a
AI odgoj
Sam Altman kaže da mu je nezamislivo odgajati novorođenče bez pomoći ChatGPT-a
Amerikanci na tenk Abrams postavili oružje koje će ga učiniti znatno moćnijim na bojištu
Neprijatelj ih neće ni vidjeti
Amerikanci na tenk Abrams postavili oružje koje će ga učiniti znatno moćnijim na bojištu
Raste popularnost ovog AI chatbota: Može li skinuti ChatGPT s trona?
Koristite li ga
Raste popularnost ovog AI chatbota: Može li skinuti ChatGPT s trona?
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Astronomi su možda riješili najveću zagonetku planeta Urana nakon gotovo 40 godina
Misteriozno zračenje
Astronomi su možda riješili najveću zagonetku planeta Urana nakon gotovo 40 godina
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Pitamo vas treba li molitelje maknuti s trgova?
Što mislite?
ANKETA Treba li molitelje maknuti s trgova?
Metković: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
jedan teško ozlijeđen
Brutalno nasilje kod škole: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Ljubavna priča Jamesa Camerona i Suzy Amis
punili medije svojom vezom
Zbog nje je ostavio heroinu svog kultnog filma, a danas žive ljubavnu bajku kojoj se dive svi
Severina je objavila provokativne fotografije iz muškog WC-a
"Je l' zadrhatala ruka snimatelju?"
"Za ekipu slabijeg srca - oprez!" Gomila reakcija na Severinine fotke iz muškog toaleta
zdravlje
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Tijelo ostaje bez ključnog minerala!
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
Izgleda li vam poznato?
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
tech
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Astronomi su možda riješili najveću zagonetku planeta Urana nakon gotovo 40 godina
Misteriozno zračenje
Astronomi su možda riješili najveću zagonetku planeta Urana nakon gotovo 40 godina
sport
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok! Jedva ostao živ, ostao bez nogometa, a danas živi na rubu egzistencije
Izbornik poslao apel
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok: Jedva ostao živ, danas spaja kraj s krajem
Lorenzo Lepore na platformi X objavio je informaciju kako je Hajduk zainteresiran za Nikitu Solomonovsa
Mlad i perspektivan
Hajduk dovodi novog napadača? Prošao je testiranja, lomi se oko odštete
tv
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
U dobru i zlu: Mislio je da glumi uvjerljivo, ali istina je isplivala brže nego što je očekivao
U DOBRU I ZLU
Mislio je da glumi uvjerljivo, ali istina je isplivala brže nego što je očekivao
MasterChef: Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
NAPETO!
Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, priprema je zapravo vrlo jednostavna
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
sve
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
 

Nastavi čitati

Business
SAD i EU, ilustracija
Stav je jasan

Velika pravila, velike kazne: EU tjera američki Big Tech da se pokori europskom tržištu, a pritisak iz SAD-a sve je manje bitan

piše Branimir Vorša
Business
Volkswagen
Fokus na Njemačku i Europu

VW signalizira skromnija ulaganja do 2030.

piše Hina
Business
Ivona Poljak
Startaj Hrvatska 2025.

Spoj emocija i okusa: Keksići koji podižu raspoloženje i nude predah od rutine

piše Zimo
Business
Fintech, ilustracija
Balint Fischer, Dorsum

Intervju sa stručnjakom za fintech: "AI i fintech neće uništiti banke. Pretvorit će ih u nešto bolje"

piše Martina Čizmić
Business
Amazonov paket, ilustracija
I nije jedini

Amazon platio 180 milijuna eura zbog talijanske istrage o mogućoj poreznoj prijevari

piše Hina
Business
Mark Zuckerberg
Gube novac

Meta mijenja strategiju: Metaverse više nije bitan?

piše Branimir Vorša
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima