zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

“Ulazak u svijet slastičarstva nije bio nimalo lak, ali iskustvo koje smo stekli u protekle tri godine ne bih mijenjala ni za što”

Pandemija joj je uzrokovala brojne besane noći, ali ova Vinkovčanka pokazala je da se upornost i snalažljivost uvijek isplati, pogotovo kad je postala dio projekta “Startaj Hrvatska”.

Martina Čizmić | 23.10.2021. / 08:50 komentari

Podijeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

tri vijesti o kojima se priča Kina na Mjesecu, ilustracija Zahvaljujući misiji Chang'e 6 Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca Lutrijske kuglice Gubimo li posve kontrolu? Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura Mega potres, ilustracija Tragovi u tlu Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent

 Odlučiti se na promjenu karijere nikad nije lak ni jednostavan potez. No, ako su motivi iza tog poteza dobri, sve se nekako na kraju posloži. Tako bismo ukratko mogli opisati posljednje tri godine naše sugovornice, Marije Čulo, vlasnice branda slastica 7 Stars. Ova socijalna radnica po struci oduvijek se zanimala za pekarstvo i slastičarstvo, ali nije ni sanjala da će joj to u budućnosti biti glavni posao.

Za Zimo je ispričala kako se odlučila napraviti potpuni zaokret u životu, ali i što je sve na tom putu naučila.

Vaš ulazak u svijet slastičarstva baš i nije bio planiran. Kako ste se odlučili krenuti s ručno rađenim kolačima koji mogu konkurirati onima iz vrhunskih hotela i restorana?

Moj ulazak u svijet slastičarstva nije bio nimalo lak. Mogla bih reći da je bio u istu ruku i promišljen i nepromišljen. Želja da napravim nešto posebno je bila ipak veća od neznanja koje sam tada imala. Svjesna sam toga da u vrhunskim hotelima postoje vrsni slastičari koji prave slastice, no tadašnje stanje na tržištu rada, koje se nije promijenilo do danas, bilo je takvo da zaista postoji potreba za još mnogo slastičara, kojih na tržištu nema. Zato smo htjeli napraviti nešto što bi riješilo taj problem manjka radne snage i pomoći našim klijentima da olakšaju posao svojim radnicima, a svojim klijentima da ponude nešto zbog čega će im se rado vratiti, prisjeća se Čulo.

Koliko se vaš proizvodni proces do sad promijenio? Što su vam bili problemi s kojima ste se susreli na početku i kako ste ih riješili? Radite li i dalje sve ručno ili ste ipak angažirali neko tehnološko rješenje?

Od samog početka naš proizvodni proces se nije puno mijenjao. Osim što smo postale brže, sposobnije i što imamo više znanja o popratim procesima proizvodnje mi i dalje proizvodimo sve naše slastice ručno. Od početka smo koristili šoker uređaje za smrzavanje na minus režim tako da se promijenilo samo to što ih sada imamo više i što nas djevojaka u pogonu ima više.
Problemi od početka s kojim se susrećemo su ambalaže za koje nam nekad treba i više razmišljanja nego o proizvodima. U početku smo koristili plastične ambalaže i s njima nam je bilo dosta zgodno rukovati no pošto smo mi dosta ekološki osviještena firma odlučili smo izbaciti svu plastiku iz upotrebe koju smo mogli i zamijeniti je kartonom. Kako karton ima svojih prednosti ima i nekih nedostataka tako da smo morali dobro osmisliti kako ćemo pakirati kolače u karton, a da se oni ne oštete prilikom odmrzavanja,
pojašnjava Čulo.

Koliko je zapravo komplicirano raditi vrhunske domaće kolače u većoj količini? Na što morate posebno obratiti pozornost?

U početku je dosta komplicirano raditi kolače jer sve radimo ručno i dok se osoba ne uhoda u sam proces punjenja i vaganja dosta sporo ide. No, nakon nekog vremena rada to sve postaje brži i sam proces teče nekako nesmetano, mora se paziti na gramažu, vaganja i urednost izrade. Higijena samog proizvodnog procesa je jako bitna i njoj posvećujemo puno pažnje prilikom izrade deserata. Kada se radi nešto serijski u puno komada to dugo traje no, mi smo ponosni na to što je sve ručno rađeno kod nas i planiram da tako i ostane, naglašava.

Iako ste na početku imali izvrsnu ideju, nije sve išlo tako lako. Gdje ste zapeli i kako ste riješili te početne probleme? Što je bilo najteže?

Od ideje do realizacije same proizvodnje je prošlo dvije godine. Kada smo krenuli sve je bilo odlično no od nekog početnog ulaganja koje smo mislili uložiti nakon nekih godinu dana shvatili smo da smo uložili 3 -4 puta više, a da još posao nije krenuo kako treba. Za svaki posao je potrebno vrijeme koje će pokazati što kupci kažu tako je i za naš trebalo vremena da se pokaže dali odgovara našoj klijenteli. Imati proizvodni pogon u kojem se sve radi ručno zahtjeva mnogo ruku koje će to raditi, a to onda zahtjeva i prodaju koja će pokriti te sve izdatke i plaće. Kada smo napokon krenuli i dobili dosta kupaca koji su bili zadovoljni našom robom došla je korona i ciljana skupina kupaca s kojima smo radili morali su privremeno zatvoriti svoje objekte. Tada smo ostali na tome da ili ćemo zatvoriti sve ili ćemo nešto poduzeti jer dvije godine ulaganja nije baš bilo za baciti, tako da smo onda odlučili otvoriti malu trgovinu na tržnici u Vinkovcima koja bi nam pomogla da premostimo to neko zatvaranje svih ugostiteljskih objekata. Najteže je bilo noćima ne spavati zbog razmišljanja da bih možda trebala nekoga otpustiti, a što nisam nikako htjela. Također teško je bilo smisliti kako platiti sve izdatke kojih je bilo sve više i više, a cijeli svijet u tom trenutku kao da je stao, prisjeća se Čulo.

Imate li kakve povratne informacije o svojim proizvodima? Što se ljudima najviše sviđa?

Za sada dobivamo jako puno poruka podrške sa svih dijelova Hrvatske i jako smo sretni zbog toga. Mislim da ljudi ni ne znaju koliko to nama znači kada nam pošalju poruku podrške. Ljudima se jako sviđa naš dio asortimana koji je kao neki sladoledni kolač i krema koju imamo u njima je zaista posebna od svega što ima na tržištu, s ponosom ističe.

Kad biste sad kretali ponovno od početka, biste li što promijenili?

Ne bi ništa mijenjala, sve što sam prošla naučilo me da i kad padnem nastavim dalje tako da iskustvo koje sam dobila u ove zadnje 3 godine je neizmjerno vrijedno i znam da sam morala proći sve to da bih danas bila tu gdje jesam, kaže Čulo.

A da bi za 7 Stars mogli čuti i u budućnosti govori činjenica kako im je u planu razviti još puno proizvoda koji će “oduševiti kupce”.

Najviše volim raditi na razvijanju novih kolačića tako da jedva čekam da vidite što smo vam novo pripremili, poručuje na kraju Marija Čulo.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Digitalna tužibaba iz Microsofta: Umjesto da poveća produktivnost, tužit će vas šefu
Od prosinca
Digitalna tužibaba iz Microsofta: Umjesto da poveća produktivnost, tužit će vas šefu
Scenarij koji je neizbježan: Ova karta otkriva tko će prvi nestati pod morem koje nezaustavljivo raste
Znanstvenici upozoravaju
Scenarij koji je neizbježan: Ova karta otkriva tko će prvi nestati pod morem koje nezaustavljivo raste
EU sve bliže uvođenju digitalne punoljetnosti: Prije 13. godine nema društvenih mreža
Čekaju se konkretni prijedlozi
EU sve bliže uvođenju digitalne punoljetnosti: Prije 13. godine nema društvenih mreža
Istraživanje baca novo svjetlo na trenutak u kojem su nestali dinosauri
Bili su na vrhuncu
Istraživanje baca novo svjetlo na trenutak u kojem su nestali dinosauri
Meta i TikTok opet na meti Europske komisije: Zbog kršenja obaveza prijeti im velika novčana kazna
Čeka se reakcija
Meta i TikTok opet na meti Europske komisije: Zbog kršenja obaveza prijeti im velika novčana kazna
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Zahvaljujući misiji Chang'e 6
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Prvo su stvarali, a sada uništavaju poslove: Umjesto 600 tisuća novih radnika zaposlit će - robote
Dugoročni plan
Prvo su stvarali, a sada uništavaju poslove: Umjesto 600 tisuća novih radnika zaposlit će - robote
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Pojačava se sezona gripe, stručnjaci imaju upozorenje
Struka upozorava
Hara bolest koja može imati ozbiljne posljedice, neki su već završili u bolnici: Ovo su najčešći simptomi
Obilna kiša uzrokovala poplavu u Svetoj Klari
Nevrijeme
Drama u Zagrebu! Poplava zbog obilne kiše, ceste plivaju, voda ulazi u podrume: "Oni su krivi za štetu!"
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
show
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Poslušajte Thompsonovu baladu u izvedbi Jacquesa Hodueka
''moram priznati...''
Poslušajte kako to zvuči kad Houdek pjeva Thompsonovu pjesmu!
Tatjana Jurić ispričala grozno iskustvo koje je doživjela ovo ljeto
''odakle uopće ideja?!''
Tatjana Jurić doživjela strašno iskustvo: ''Sad se opet tresem, nepoznati ljudi...''
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
Nadzorne kamere snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Impresivno!
Nadzorne kamere u Lici snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Preslatko!
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Samo za hrabre
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
tech
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
sport
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
izgubio kontrolu
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
Navijači Mainza istaknuli transprent o ustašama i partizanima protiv Zrinjskog
Čemu to?
FOTO Zrinjski dočekala poruka o ustašama i partizanima u Njemačkoj
Švedski mediji bijesni zbog 'čiste krađe': "Molim?! Što se događa? Ovo je bilo ogromno zaleđe"
poludili na suca
Švedski mediji bijesni zbog 'čiste krađe': "Molim?! Što se događa? Ovo je bilo ogromno zaleđe"
tv
Kumovi: Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
KUMOVI
Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
U dobru i zlu: Nakon svega što se dogodilo i dalje ima razumijevanja
U DOBRU I ZLU
Nakon svega što se dogodilo i dalje ima razumijevanja
U dobru i zlu: Ne može se smirit – želi najbolji tretman za kćer
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može se smirit – želi najbolji tretman za kćer
putovanja
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
novac
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
Nerealna obećanja
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
lifestyle
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele
PRAVO OSVJEŽENJE!
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele te nam otkrila cijeli postupak
Ivana Vrdoljak Vanna u blještavim čizmama u Lisinskom
Fantastičan model
Ivana Vrdoljak Vanna: Blještave čizme koje u trenu postaju glavni adut kombinacije, lako se zaljubiti u njih
Rečenice koje toksični ljudi često izgovaraju
NJIHOVE FRAZE
Pet rečenica koje toksični ljudi često izgovaraju, tako vas pokušavaju manipulirati
sve
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
izgubio kontrolu
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele
PRAVO OSVJEŽENJE!
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele te nam otkrila cijeli postupak
 

Nastavi čitati

Business
Računalni čip, ilustracija
Trakavica se nastavlja

Nizozemska vlada preuzela proizvođača čipova, kineska se podružnica "osamostalila"

piše Hina
Business
Satelitski internet, ilustracija
Projekt Bromo

Sve je dogovoreno: Stvara se europski konkurent Starlinku

piše Hina
Business
Automobilski čip, ilustracija
Kamo sve to vodi?

Kinesko-nizozemski spor oko čipova je eskalirao, sada je ugrožena isporuka cijeloj skupini velikih proizvođača motornih vozila

piše Branimir Vorša/Hina
Business
Ivanka Mabić Gagić i Petar Pavić
SoMo borac

Zašto su podcasti tako popularni? Medijski fenomen istražili smo s novim voditeljima SoMoCasta

piše Zimo
Business
Nikolina Perša - Startaj Hrvatska
Startaj Hrvatska 2025.

Nikolina Perša: „Oduvijek sam znala da želim raditi vlastitim rukama, kreirati i biti sama svoja šefica“

piše Zimo
Business
Money Motion 2026.
Money Motion 2026.

Četvrto izdanje najveće FinTech konferencije dovodi nova svjetski poznata imena u Zagreb. Provjerili smo što je još novo

piše Zimo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima