Umalo tragedija: Bliski susret policijskog drona i borbenog zrakoplova

Policijski službenik koji je upravljao dronom bio je uvjeren kako će borbeni zrakoplov F-15 udariti njegovu bespilotnu letjelicu, no tragedija je, srećom, ipak izbjegnuta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.05.2018. / 08:25

Dron (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Do sada je zabilježeno više slučajeva u kojima su neoprezni vlasnici bespilotnih letjelica, usprkos brojnim upozorenjima kako ne smiju koristiti dronove u blizini aerodroma, previše približili dronove avionima te su mogli izazvati veliku tragediju. Do tragedije je zamalo došlo početkom ove godine u Velikoj Britaniji kada je borbeni zrakoplov preletio (pre)blizu policijske bespilotne letjelice, a informacije o ovom incidentu objavljene su tek ovog tjedna.

Prema objavljenom izvještaju, policajac koji je upravljao bespilotnom letjelicom koja se kretala na oko 90 metara visine bio je uvjeren da će doći do sudara s borbenim zrakoplovom F-15. Incident se dogodio iznad sela Throwleigha – policajac je u izvještaju odboru zaduženom za sigurnost zračnog prometa Airprox rekao kako se borbeni zrakoplov koji je letio na otprilike istoj visini kao i dron samo odjednom pojavio i skrenuo na desno, leteći u smjeru prema letjelici.

Nitko nije kriv

Kada je ugledao zrakoplov, policajac je počeo spuštati dron te samo srećom nije došlo do sudara – zrakoplov je letio brzinom većom od 830 km/h, a nakon prvog zrakoplova, blizu drona preletio je i drugi F-15.

Policija okruga Devon u kojem se nalazi Throwleigh prošle je godine oformila jedinicu s dronovima, a o ovom incidentu obavijestili su i Airprox, no prema njima, nitko nije kriv za ovaj incident niti se iz njega mogu naučiti neke lekcije.

Ipak, nakon što je zamalo došlo do sudara drona i borbenog zrakoplova u Velikoj Britaniji, počeli su razgovori o tome trebaju li se u servise za praćenje ruta letenja koje koriste vojni zrakoplovi implementirati i informacije iz drugih izvora, kako bi vojni zrakoplovi imali potpuniju sliku zračnog prometa nad Velikom Britanijom i kako bi se u budućnosti izbjegli slični incidenti.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti