Umjesto u SAD, "kralj kriptovaluta" bit će izručen Južnoj Koreji

Sud je prvo odlučio prepustiti ga SAD-u, ali je odluka, nakon žalbe, promijenjena.

Hina | 08.03.2024. / 08:05

Privođenje Do Kwona (Foto: Afp)

 Crnogorski Viši sud u odlučio je u četvrtak da uhićeni “kralj kriptovaluta” Hyeong Do Kwon bude izručen njegovoj matičnoj državi Južnoj Koreji.

Prethodno je isti sud, 21. veljače odlučio da se Do Kwon izruči Sjedinjenim Američkim Državama, ali je tu odluku 5. ožujka poništio Apelacioni sud Crne Gore.

Posljednja odluka bit će konačna i pravosnažna, ako se odvjetnici južnokorejskog kralja kriptovaluta ne budu žalili. Oni su se tijekom procesa zalagali da Do Kwon bude izručen Južnoj Koreji.

Privođenje Do Kwona Dok je policija tražila "kralja kriptovaluta", on je uživao u luksuznom životu u Srbiji

Sudovi u Crnoj Gori su do sada više puta odlučivali o zahtjevima Južne Koreje i SAD da im se izruči Do Kwon, koga obije države terete za financijske prevare u oblasti poslovanja kripto valutama.

Crnogorsko zakonodavstvo propisuje da prvenstvo ima zemlja koja prva podnese zamolnicu za izručenje.

Veleposlanstvo SAD-a je 27. ožujka prošle godine Ministarstvu pravde dostavila notu kojom je traženo privremeno pritvaranju radi izručenja Do Kwona, dok je Južna Koreja je dan kasnije, 28. ožujka, dostavila zamolnicu za izručenje.

I dok je u prvoj odluci Viši sud notu američkog veleposlanstva tretirao kao zamolnicu i odlučio da ga izruči SAD, Apelacioni sud je to problematizirao i ukinuo tu odluku

Privođenje Do Kwona Crna Gora podignula optužnicu protiv "kralja kriptovaluta": Osumnjičen je za prevare teške 40 milijardi dolara .

U današnjoj odluci, Viši sud je odlučio da Južna Koreja ima prednost za njegovo izručenje.

Do Kwon i njegov poslovni partner Chang Joon uhićeni su krajem ožujka prošle godine u podgoričkoj zračnoj luci kada su sa lažnim putovnicama pokušali da otputuju privatnim zrakoplovom za Dubai.

Chang Joon je izručen Južnoj Koreji 5. veljače ove godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti