Umjetna inteligencija čuva nam vrijeme i stvara novac ako je znamo koristiti

Prije dvadeset godina AI je bio rezerviran samo za znanstvenike, prije deset za inženjere, a danas je dio svakog sektora i tiče se svakog pojedinca, poručuju iz CroAI-a.

Martina Čizmić | 05.07.2023. / 08:03

CroAI meetup u Šibeniku (Foto: CroAI)

Umjetna inteligencija danas je ono je što je internet bio prije trideset godina, a u idućih nekoliko desetaka godina bit će sastavni dio svakog aspekta naših života i svih industrija, poručili su s meetupa Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju koji je prošlog tjedna prvi put održan u Šibeniku. 

Kako ističu iz CroAI-a, meetupi, odnosno susreti na kojima se razmjenjuju različiti stavovi i mišljenja, održavaju se u različitim gradovima u Hrvatskoj kako bi se proširile rasprave, edukacije, razmjene iskustva i znanja.

Šibenski meetup okupio je paneliste iz potpuno različitih industrija, svakoga sa svojom jedinstvenom perspektivom promjena koje nam era AI tehnologija donosi.

Puno je mogućnosti koje nam AI donosi. Prije svega, omogućuje nam nevjerojatno povećanje produktivnosti, što znači da nam štedi vrijeme, ali daje i veću priliku za zaradu. Osim toga, ostavlja nam i više vremena za uživanje u svemu onome što volimo, rekao je Hrvoje Bujas, uspješni poduzetnik i predsjednik UGP-a, a ujedno i osnivač prvog robotskog restorana u Hrvatskoj.

Perspektivu umjetnika pružila je Gorana Barišić Bačelić, art managerica i direktorica Tvrđave kulture Šibenik.

Umjetnici su vrlo podijeljeni, dio njih je jako uzbuđen i aktivno koriste AI tehnologije u stvaranju novih umjetničkih djela, dok je drugi dio rezerviran, pomalo uplašen i odbija moderne tehnologije, pojasnila je te dodala kako je Tvrđava kulture u Šibeniku već dugo otvorena za različite primjene modernih tehnologija, uključujući i AI, i kako je to budućnost koja dodaje vrijednost.

AI tehnologije mogu nam efikasno pomagati s problemima koje imamo na personalizirani način koji je u tom trenutku najoptimalniji. Zato ih trebamo koristiti u obrazovanju kao alat koji će ga učiniti još boljim jer AI to i je - alat namijenjen tome da nam služi, a ne prijetnja, naglasio je Ivan Biliškov, izvršni direktor splitske tvrtke Codeasy i osnivač AI startupa Necogi, inženjer i stručnjak za umjetnu inteligenciju.

Martina Silov, izvršna direktorica CroAI-a, smatra da je otvorena rasprava nužna za napredak.

Prije dvadeset godina AI je bio rezerviran samo za znanstvenike, prije deset za inženjere, a danas je dio svakog sektora i tiče se svakog pojedinca. Zbog toga trebamo nastaviti razgovor koji uključuje sve dionike društva, istaknula je Silov.

Za pozitivne promjene u društvu ne smijemo sjediti prekriženih ruku i čekati direktive "odozgo", već sami svojim djelovanjem i malim zajedničkim inicijativama biti primjer promjene - tako mijenjamo društvo, zaključili su panelisti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti