Umjetna inteligencija otkrivat će teroriste na Facebooku

Zuckerberg je u objavio na Facebooku otkrio stvari na koje će se njegova kompanija fokusirati u budućnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.02.2017. / 09:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mark Zuckerberg jučer je na Facebooku objavio pismo u kojem je iznio viziju budućnosti Facebooka te prema njemu, slaže se dio medija, ova mreža sve više postaje 'globalni pokret', a ne kompanija kojoj je glavni cilj ostvarivanje profita. U objavio je rekao kako se Facebook u prošlosti orijentirao prema povezivanju prijatelja i obitelji, dok će u budućnosti fokus biti na 'razvijanju društvene infrastrukture za zajednice' s naglaskom na sigurnost, istinito informiranje i slično.

Posebno zanimljiv dio odnosi se na borbu s lažnim vijestima i uznemirujućim, odnosno nasilnim i terorističkim sadržajem. Zuckerberg je priznao kako su tijekom godina napravili greške u označavanju/uklanjanju ovakvog sadržaja s mreže, no napomenuo je kako je nemoguće svakodnevno pregledavati milijarde objava s Facebooka. Rješenje ipak postoji i šef kompanije vjeruje kako će u budućnosti umjetna inteligencija puno brže i učinkovitije moći pregledavati sadržaj objavljen na ovoj mreži te je posebno naglasio kako će AI moći na vrijeme i bolje od ljudi prepoznati opasnosti poput planiranja terorističkih napada korištenjem privatnih kanala. Trenutno razvijaju algoritme koji bi trebali razlikovati vijesti o terorizmu od terorističke propagande, ali do razvoja tako 'pametne' umjetne inteligencije ipak će trebati proći još dosta vremena. Potreban je jako veliki napredak u razvoju AI kako bi računala mogla sama prepoznati tekst, fotografije i videozapise i filtrirati neprimjereni sadržaj, upozorio je šef Facebooka.

Komentirajući njegovu objavu, na The Vergu smatraju kako je ona znak promjene dugogodišnje strategije Facebooka – do sada je ova mreža bila alat koji će ljudima dati mogućnost dijeljenja te povezati cijeli svijet, a čitajući Zuckerbergovu objavu, u budućnosti će Facebooku postati važnije što se događa nakon povezivanja ljudi, posebno stavivši naglasak na 'društvenu infrastrukturu' koja će korisnicima omogućiti 'razvoj globalne zajednice' s kojom ćemo svi biti zadovoljni. U ovom pismu šef kompanije najčešće je koristio izraze i riječi poput 'društvena infrastruktura' i 'zajednica' kako bi naglasio u kojem se smjeru kreće njegova mreža.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti