Ljeto je vrijeme kad se obavljaju veliki građevinski radovi na cestama i cestovnoj infrastrukturi. Od popravljanja oštećenih kolnika do potpune rekonstrukcije nekog područja. No nerijetko se dogodi da nadležnima “promaknu” neke rupe i oštećenja koja se s vremenom pretvore u velik problem. Pogotovo je to vidljivo nakon jake zime tijekom koje asfalt dodatno popuca.

Kako bi gradovima i tvrtkama zaduženima za održavanje cesta olakšali pronalazak potencijalno problematičnih mjesta, znanstvenici sa Sveučilišta u Waterloou razvili su umjetnu inteligenciju koja jednostavno i, što je još važnije, jeftinije detektira probleme na cestama, mostovima i zgradama.

Program koji su razvili analizira fotografije napravljene pomoću kamera pričvršćenih na vozilima te označava rupe, pukotine i druge nepravilnosti na cesti.

Ove informacije omogućit će nadležnima da bolje planiraju kad će popraviti određenu cestu i to napraviti jeftinije, istaknuo je profesor John Zelek. U konačnici to može značiti i niže poreze za stanovnike.

Naime, trenutačno se o cestama lokalne zajednice i tvrtke brinu ili stalnim obilaskom dionica tijekom kojeg radnici pregledavaju ceste i zapisuju eventualne kritične točke ili koriste vozila opremljena skupim kamerama koje snimaju cestu, a snimke se poslije pregledavaju jedna po jedna.

Bolje ceste i jeftiniji troškovi održavanja

Automatski sustav koji koristi umjetnu inteligenciju ubrzao bi analizu snimke, smanjio troškove obrade i analize te na vrijeme upozorio na potencijalne probleme, što bi u konačnici dovelo do boljih cesta i jeftinijih troškova održavanja.

Zanimljivo, na početku projekta znanstvenici su za testiranje sustava koristili besplatne fotografije cesta s Google Street Viewa. Sad su već toliko razvili sustav da AI može analizirati snimke s mobilnih telefona pričvršćenih u vozilima. U prijevodu, svi bi stanovnici mogli slati snimke svojih uobičajenih ruta, a sustav bi analizirao i upozoravao na područja u kojima su potrebni popravci. Sve bez izlaska cestovne ophodnje na samu cestu.

Osim za ceste, znanstvenici žele primijeniti sustav i na otkrivanje potencijalnih problema na mostovima, zgradama i drugim infrastrukturnim objektima. Tako bi analizirali snimke dronova ili s pametnih telefona kako bi otkrili pukotine, problematična područja ili promjene u statici.

Mogli bismo sustav koristiti i za praćenje napretka tijekom gradnje. Dobro je saznati da nešto nije u redu prije nego što izgradite 30 katova, zar ne? rekao je Zelek.

Rezultati istraživanja i sustav biti će prezentiran na konferenciji u Rimu krajem rujna.

Izvor: uwaterloo.ca
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju