Umjetna inteligencija štitit će sportaše na Olimpijadi

Krajem srpnja počinje najveći sportski događaj na svijetu, a MOO koristit će i tehnologiju kako bi zaštitio sportaše.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.06.2024. / 13:43

Olimpijske igre (Foto: Afp)

Veliki sportski događaji koji privlače mase ljudi i interes globalne javnosti, postali su i događaji velikog rizika jer je povećana prijetnja terorističkih napada na posjetitelje, no osim takvih fizičkih i smrtnih prijetnji, sportaši se suočavaju i s drugim vrstama izazova. Jedan od njih odnosi se i na događaje u virtualnom svijetu u kojem su također izloženi prijetnjama, uvredama, zlostavljanju, psovkama i slično.

Nadzor civila, ilustraacija Kršenje individualnih sloboda ili sigurnost? Francuzi će koristiti kamere i AI za održavanje mira i reda tijekom Olimpijade

Kako bi spriječili da se tako nešto dogodi sportašima na nadolazećim Olimpijskim igrama u Parizu, Međunarodni olimpijski odbor koristit će - umjetnu inteligenciju. S obzirom na to da je ljudima gotovo nemoguće pratiti sve što se piše na društvenim mrežama, pogotovo jer se očekuje da će se tijekom Olimpijade objaviti oko 500 milijuna poruka, komentara i slično na društvenim mrežama, za nadzor nad takvim aktivnostima bit će zadužena tehnologija.

Kako naglašavaju na Reutersu, Olimpijada se održava uslijed sukoba u Ukrajini te borbi Izraelaca i Hamasa, zbog kojih su se sportaši već našli na udaru zlostavljača na društvenim mrežama te nije teško zaključiti kako bi se ponovno mogla ponoviti ista stvar. Posebno je naglašena ljutnja Moskve jer se njihovi, ali i bjeloruski sportaši na igrama ne mogu natjecati pod zastavama svojih, već neutralnih zemalja. Mjere zaštite neće se odnositi samo na političke napade, već će obuhvatiti sve vrste zlostavljanja.

Međunarodni olimpijski odbor koristit će umjetnu inteligenciju u Parizu u različitim područjima, komentirao je na konferenciji za medije predsjednik MOO-a Thomas Bach, a posebno je izdvojio područje sigurnosti. Kada bi netko čitao svaku od očekivanih pola milijardi objava samo na jednu sekundu, trebalo bi mu 16 godina da sve pročita, naglasio je. Zato će proaktivno koristiti alate bazirane na AI koji će pratiti sve te objave i automatski brisati sadržaj za koji će tehnologija procijeniti da je štetan i uvredljiv prema sportašima.

Skateboard Novi sportovi na Olimpijadi ujedno su i među najopasnijima

Pred MOO i organizatorima Olimpijade su i druge vrste izazova poput aktualne političke situacije u Francuskoj i parlamentarnih izbora, no Bach kaže kako zbog toga ipak nisu zabrinuti i ne očekuju da bi to moglo utjecati na pripremu najveće sportske globalne manifestacije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti