Novi sportovi na Olimpijadi ujedno su i među najopasnijima

Tri nova sporta uvedena u program Olimpijskih igara u Tokiju ušla su u top pet najopasnijih olimpijskih sportova, odmah iza boksa i BMX utrka, otkriva studija objavljena u srijedu.

Hina | 14.12.2022. / 08:48

Skateboard (Foto: Getty Images)

Po rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu British Journal of Sports Medicine, 27 posto boksača i vozača BMX-a ozlijeđeno je na Igrama u Tokiju (23. srpnja - 8. kolovoza 2021.).

Na popisu najopasnijih odmah iza njih su sljedeća tri sporta: BMX slobodni stil (22 posto ozljeda), skateboarding (21 posto) i karate (19 posto).

Slika nije dostupna Kakav šok: Uživali su u nogometu i mislili da gledaju utakmice SP-a, a onda su saznali o kakvom je prijenosu riječ

Riječ je o novim olimpijskim sportovima.

Nešto niže na ljestvici ozljeda još je jedan novi sport - penjanje po stijenama, s 15 posto ozljeda.

U svim disciplinama liječničke službe i timski liječnici prijavili su 1035 ozljeda (od sveukupno 11.315 sportaša) i 438 slučajeva bolesti, odnosno oko 9 posto ozlijeđenih i 4 posto bolesnih.

Navedena stopa ozljeda usporediva je s onom na prethodnim izdanjima Igara, piše časopis te iznosi podatke: 8 posto u Riju 2016., 11 posto u Londonu 2012. i 10 posto u Pekingu 2008.

Ukupno gledajući, većina ili oko 58 posto ozljeda dogodila se na natjecanjima, 34 posto na treninzima, a ostale tijekom zagrijavanja ili nakon natjecanja.

Najmanje opasni sportovi za vrijeme održavanja Igara bili su skokovi u vodu, cestovni biciklizam, veslanje, plivanje u otvorenim vodama i streljaštvo, svaki s između jedan i dva posto ozljeda.

Među oboljelima je samo 18 sportaša ili manje od 0,2 posto bilo pozitivno na COVID-19.

Pas Britanski startup razvija konzolu i igre namijenjene - psima

Na Paraolimpijskim igrama stopa ozljeda pala je s 12 posto u Riju i Londonu na 8 posto u Tokiju, ali su evidentirane ozljede bile teže, pokazala je studija časopisa British Journal of Sports Medicine.

Sukladno podacima objavljenima u studiji, ovi rezultati pokazuju da je "hitno" potrebno poduzeti preventivne mjere za paraolimpijce, poput prilagodbe pravila i poboljšanja pripreme, planiranja i oporavka sportaša. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti