Umjetna inteligencija ulazi u sve uređaje, pa čak i u usisavače

Umjetna inteligencija pomalo ulazi i u kućanske uređaje. Kako to zapravo funkcionira?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.08.2023. / 18:33

Bespoke Jet AI štapni usisavač (Foto: Ivan Lacković)

Umjetna inteligencija već je godinama prisutna u našim životima, no u posljednje vrijeme sve smo svjesniji toga da su i "najgluplji" uređaji odjednom postali "pametni". 

Robotski usisavači s umjetnom inteligencijom više nisu nikakva rijetkost, no kad umjetna inteligencija svoj put nađe do klasičnog štapnog usisavača, to je nešto novo. 

Upravo su to napravili u Samsungu, kad su u svoj Bespoke Jet štapni usisavač ugradili umjetnu inteligenciju. Kako ističu iz ove korejske tvrtke, uz to što je najsnažniji bežični model, dolazi s unaprijeđenim All-in-One Clean Station postoljem, a sad je dodatno opremljen i inteligentnim značajkama koje pokreće umjetna inteligencija.

U Samsungu objašnjavaju kako Bespoke Jet AI dolazi s najsnažnijim Samsungovim vakumskim motorom do sada, Hexajet Motorom 2.0 usisne snage do 280 W i maksimalnom snagom motora od 720 W. Njegova baterija od 4500 mAh ima 80 posto veći kapacitet u odnosu na prethodni model, a u Samsungu tvrde kako je optimizirana da zadrži 70 posto performansi tijekom 500 ciklusa punjenja i omogućava rad do 100 minuta.

Bespoke Jet AI štapni usisavač (Foto: Samsung)

No, nas je zanimao AI način rada koji pokreće Samsung AI Optimum Tech procesorska jedinica. Što to točno znači? Kako pojašnjavaju u Samsungu, AI procesor omogućuje efikasno usisavanje i čišćenje svake prostorije zahvaljujući analizi i prepoznavanju različitih vrsta poda te optimiziranju usisavanja. Tako uređaj sam prepoznaje nalazi li se na parketu, pločicama ili tepihu i prilagođava jačinu usisne snage kako bi uhvatio sve mrvice i tragove prašine. Osim toga nudi SmartThings i Smart Wi-Fi povezivost, omogućavajući korisnicima prilagodbu te upravljanje funkcijama i postavkama, uz pametnu samodijagnostiku koja provjerava njegov status i nudi prilagođene upute za održavanje.

Uz sam usisavač dolazi i All-in-One Clean Station postolje koje koristi Air Pulse tehnologiju za automatsko pražnjenje spremnika za prašinu. Uz Air Spin Edge tehnologiju, Spinning Cyclone se okreće brzinom oštrice do 1000 okretaja u minuti, omogućujući učinkovito oslobađanje svih čestica i otpada koji se mogu zaglaviti u spremniku. Kako dodaju iz Samsunga, postolje ima automatsko zatvaranje poklopca nakon svakog odlaganja, a filtracijski sustav zadržava sitne čestice prašine u spremniku. 

Usisavač je dostupan na hrvatskom tržištu, a iz Samsunga ističu kako korisnici mogu doći u trgovine koje imaju Samsung Experience zonu i tamo naučiti kako usisavač funkcionira te koje su njegove prednosti. 

Dino Kovačević, direktor odjela potrošačke elektronike, Samsung Hrvatska naglasio je koliko je korisnicima važno imati mjesto na kojem će moći isprobati kućanske uređaje i inovacije.

 Zato me veseli što zajedno s tvrtkom Elipso, našim dugogodišnjim partnerom, možemo tu snagu demonstrirati baš u Arena centru, gdje će korisnici moći iz prve ruke vidjeti što sve Bespoke uređaji mogu te kako njihove inovativne značajke obogaćuju, ali i pojednostavljuju svakodnevni život, istaknuo je Kovačević.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti