Internet u Egiptu pati od teških poremećaja, a protestanti se pripremaju za velike proteste u kojima se zahtjeva odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka, nakon skoro 30 godina vladavine.

Glavni pružatelj usluga za Egipat, Seabone izvijestio je danas rano u petak  da nema Internet prometa u zemlju i iz zemlje. Associated Press novinari u Kairu također su se suočili sa zastojima Interneta.

UPDATE [11:18]

Nakon što su u Egiptu ukinute usluge interneta i slanje SMS poruka koji su bili djelomično ograničeni, aktivisti su se oslonili na društvene mreže Facebook i Twitter kako bi

slali informacije o događanjima. Prosvjedi su se preselili i na ulice.

Glasnogovornik američkog State Departmenta P.J. Crowlye istaknuo je na twitteru kako su zabrinuti što su komunikacijski servisi, uključujući internet, društvene mreže te ujedno i njegovog tweeta blokirani u Egiptu, piše Reuters. Na Facebooku su objavljene džamije i crkve gdje se prosvjednici mogu okupljati.

Wikileaks je objavio nove dokumente vezano uz brutalnost policije u Egiptu, u kojem američka ambasadorica u Egiptu -- Margaret Scobey ističe kako je mučenje i brutalnost policije široko rasprostranjena. Policija koristi brutalne metode uglavnom protiv običnih kriminalaca, te protiv prosvjednika, određenih političkih zatvorenika i nesretnih prolaznika. Jedan je odvjetnik za ljudska prava istkanuo da postoje i dokazi o mučenjima još iz vremena faraona. Cijeli dokumente možete pročitati ovdje.

Pratite ZIMO za daljnje informacije glede ovog događaja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju