Svijetu prijeti velika katastrofa koja će iza sebe ostaviti kaos i ljudske žrtve, a uzdrmat će i financijski svijet, upozorio je u svom godišnjem izvještaju jedan od najpoznatijih svjetskih investitora Warren Buffet. O kakvoj je konkretno katastrofi riječ, Buffet ne zna, no to može biti prirodna nepogoda poput snažnog potresa i uragana ili nešto što će totalno iznenaditi cijeli svijet, poput snažnog kibernetičkog napada koji će ostaviti nesagledive posljedice i koji je puno opasniji od onog što danas možemo zamisliti.

Sada kada znamo kakva nam sudbina prijeti, logično je postaviti pitanje – kada će se takva megakatastrofa dogoditi? Buffet kaže da to može biti već sutra, no može biti i za nekoliko desetljeća. Sigurno je da će se tako nešto veliko, opasno i katastrofično zaista dogoditi, a Buffet na to želi upozoriti kako bi se svijet mogao pripremiti za takav scenarij. Njegova je kompanija spremna i, iako će i Berkshire Hathaway sigurno pretrpjeti velike gubitke, Buffet kaže da će već dan poslije biti spremni za nastavak rada i poslovanja.

Na Business Insideru kažu kako među seizmolozima, geolozima i drugim znanstvenicima raste zabrinutost zbog takve potencijalne velike katastrofe, a dva su razloga za to – sve je više dokaza o ljudskom utjecaju na klimatske promjene te podsjećaju na ekstremne požare, suše, uragane i tsunamije koji su pogodili naš planet posljednjih godina, dok je druga važna stvar napredak u predviđanju i modelima rizika prirodnih katastrofa.

Tako je prije 4 godine znanstvena autorica Kathryn Shultz upozorila na potres koji bi mogao uništiti dio sjeverozapadne obale Sjeverne Amerike – geološki sat otkucava i seizmolozi se pitaju koliko nam je još vremena ostalo te što ćemo napraviti jednom kad nam vrijeme istekne.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju