Upozorenje Warrena Buffeta: Prijeti nam megakatastrofa!

Možda već sutra svijet može snaći megakatastrofa koja bi mogla izazvati veliki kaos – to može biti potres, uragan, ali i golemi kibernetički napad.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.02.2019. / 14:05

Katastrofa (Foto: Getty images)

Svijetu prijeti velika katastrofa koja će iza sebe ostaviti kaos i ljudske žrtve, a uzdrmat će i financijski svijet, upozorio je u svom godišnjem izvještaju jedan od najpoznatijih svjetskih investitora Warren Buffet. O kakvoj je konkretno katastrofi riječ, Buffet ne zna, no to može biti prirodna nepogoda poput snažnog potresa i uragana ili nešto što će totalno iznenaditi cijeli svijet, poput snažnog kibernetičkog napada koji će ostaviti nesagledive posljedice i koji je puno opasniji od onog što danas možemo zamisliti.

Sada kada znamo kakva nam sudbina prijeti, logično je postaviti pitanje – kada će se takva megakatastrofa dogoditi? Buffet kaže da to može biti već sutra, no može biti i za nekoliko desetljeća. Sigurno je da će se tako nešto veliko, opasno i katastrofično zaista dogoditi, a Buffet na to želi upozoriti kako bi se svijet mogao pripremiti za takav scenarij. Njegova je kompanija spremna i, iako će i Berkshire Hathaway sigurno pretrpjeti velike gubitke, Buffet kaže da će već dan poslije biti spremni za nastavak rada i poslovanja.

Na Business Insideru kažu kako među seizmolozima, geolozima i drugim znanstvenicima raste zabrinutost zbog takve potencijalne velike katastrofe, a dva su razloga za to – sve je više dokaza o ljudskom utjecaju na klimatske promjene te podsjećaju na ekstremne požare, suše, uragane i tsunamije koji su pogodili naš planet posljednjih godina, dok je druga važna stvar napredak u predviđanju i modelima rizika prirodnih katastrofa.

Tako je prije 4 godine znanstvena autorica Kathryn Shultz upozorila na potres koji bi mogao uništiti dio sjeverozapadne obale Sjeverne Amerike – geološki sat otkucava i seizmolozi se pitaju koliko nam je još vremena ostalo te što ćemo napraviti jednom kad nam vrijeme istekne.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti