Ups! S vladina profila na Twitteru objavljen – pornić

Više od 14,5 tisuća pratitelja službenog profila vlade Walesa na Twitteru imalo je priliku vidjeti sadržaj na koji inače nisu navikli na tom profilu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.11.2019. / 12:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Institucije brojnih država odavno su prihvatile društvene mreže kao način komunikacije s građanima i obavještavanja o različitim korisnim informacijama. Tako je profil @UKGovWales na Twitteru napravljen kako bi predstavljao "vladu Velike Britanije u Walesu" te ga na toj društvenoj mreži prati više od 14,5 tisuća korisnika.

Tu se najčešće mogu pročitati informacije o izborima, povijesti, sportu, upozorenja na vremenske nepogode i slične klasične informacije. No svi koji prate taj profil jučer su se itekako iznenadili kada su vidjeli koji je videozapis retvitan s tog profila. Naime, na timelineu se pojavio pornografski video koji su gledatelji trebali ocijeniti, uz obećanje da će u direktnoj poruci dobiti sličan sadržaj.

Pornić ipak nije bio dugo dostupan na tom profilu te je, zahvaljujući brzoj reakciji CM-a, uklonjen. U ovom slučaju nije bila riječ o pogrešci osobe koja je vodila profil i koja se možda malo zaigrala, već su iz vlade na Twitteru poručili da su bili na udaru kibernetičkog napada te su se ispričali za sadržaj koji je objavljen na njihovu profilu. Uvjereni smo da je problem riješen, napisali su na Twitteru.

Stručnjak za kibernetičku sigurnost Alan Woodward komentirao je za BBC kako je iznenađujuće da je, s obzirom na toliko hakiranja profila, jedan državni profil na Twitteru i dalje moguće hakirati i preuzeti kontrolu nad njim. No ipak je pohvalio brzinu kojom su reagirali, izbrisali neprimjereni sadržaj i ponovno preuzeli kontrolu nad svojim računom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti