Uskoro ćete aplikacije za iPhone moći preuzimati na jedan potpuno novi način

Stupanjem na snagu Akta o digitalnim tržištima Apple značajno mora promijeniti način poslovanja u Europi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2024. / 14:29

iPhone (Foto: Afp)

Kako bi izbjegao velike kazne, Apple se mora prilagoditi novoj europskoj regulativi, što znači velike promjene i otvorenost kompanije i njihova ekosustava aplikacija koji kontrolira više od desetljeća. O jednoj od tih promjena već smo pisali te sada kompanije mogu otvarati vlastite trgovine aplikacija za Appleove telefone na kojima će moći nuditi svoje uvjete.

App Store Ako na duže vrijeme otputujete iz Europe, nećete moći koristiti neke opcije na iPhoneu

Jedna od kompanija koja je već najavila vlastitu trgovinu jest Epic Games koji će putem nje korisnicima iPhonea u Europi ponovno ponuditi mogućnost preuzimanja popularnog Fortnitea. Kako je riječ o regulativi koja vrijedi samo za EU i još nekoliko zemalja, ona, naravno, nije obvezujuća globalno tako da je Apple omogućio trgovine aplikacija trećih strana samo na europskom području, dok će na ostalim tržištima i dalje u potpunosti kontrolirati aplikacije.

Osim putem Appleove trgovine te trgovina trećih strana, iz Applea kažu kako postoji i još jedan način na koji će korisnici moći preuzimati aplikacije za iPhone, a to je - putem internetskih stranica samih kompanija. To, naglašavaju na CNBC-u, predstavlja radikalnu promjenu za Apple i najbolji je primjer kako Akt o digitalnim tržištima mijenja dugogodišnje poslovanje tehnoloških kompanija, od čega bi najveći benefit trebali imati sami korisnici. Program downloada aplikacija s weba započet će kasnije ovog proljeća te će aplikacija morati zadovoljavati određene uvjete poput više od milijun preuzimanja u Europi. Iz Applea naglašavaju da će za takve aplikacije uzimati svoju proviziju.

Tim Cook Europska unija šokirala Apple: Kaznila ga s čak 1,8 milijardi eura

Otvaranje Applea za korisnike konkretno znači da bi im mogle biti dostupne neke aplikacije koje prije nisu, poput Fortnitea. No postoji i druga strana medalje, barem ako pitate Apple. Naime, iz kompanije tvrde da bi s aplikacijama trećih strana, kao i trgovina aplikacija trećih strana sigurnost za korisnike mogla biti puno manja u odnosu na njihov strogo kontrolirani ekosustav distribucije aplikacija.

Europska komisija pratit će Apple i njihovo poštivanje Akta o digitalnim tržištima (DMA). Htjet ćemo čuti treće strane. Dobivaju li od DMA ono što bi trebali, a to je otvoreno tržište?, komentirala je izvršna potpredsjednica EK za Europu prilagođenu digitalnom dobu Margrethe Vestager i time poslala jasnu poruku Cookovoj kompaniji. A da se u Europi ne šale saznali smo nedavno kada su kaznili Apple s čak 1,8 milijardi eura zbog kršenja zakona o konkurentnosti tržišta.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti