Apple je ipak popustio: Fortnite se vraća na iPhone

Apple je morao popustiti jer im je prijetila nova kazna europskih regulatora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.03.2024. / 16:28

Fortnite (Foto: Epic Games)

Akt o digitalnim tržištima, koji je prošli tjedan stupio na snagu, već pokazuje svoje rezultate, komentirao je povjerenik EK za unutarnje tržište Thierry Breton nakon nove promjene u odnosu između Applea i Epic Gamesa. Nakon što se prvotno činilo kako će se Fortnite vratiti na iPhone, ali kroz posebnu trgovinu Epic Gamesa, uslijedio je hladan tuš za kompaniju jer im je Apple blokirao developerski račun.

  Novi svijet koji stvaraju Disney i Epic Games Disney dogovorio suradnju s Epic Gamesom: Gradit će svijet koji će biti kombinacija Fortnitea i Disneyja

Tako nešto nije u skladu s novim Aktom o digitalnom tržištu tako da su se u Appleu na kraju, teške volje, ipak predomislili te su Epic Gamesu dali dozvolu za lansiranje vlastite trgovine aplikacija. Na njoj će se, među inim, moći preuzeti i Fortnite koji zbog sukoba ovih kompanija godinama nije dostupan na Appleovim uređajima. Do ove promjene došlo je nakon upozorenja europskih regulatora, a s obzirom na to da je Europska unija nedavno kaznila kompaniju s čak 1,8 milijardi dolara zbog kršenja zakona o konkurentnosti, jasno je kako u Appleu nisu raspoloženi za nove velike kazne. Sa zadovoljstvom javljam da je, nakon što smo ih kontaktirali, Apple promijenio svoju odluku o isključenosti Epica, pohvalio se Breton s učinkovitosti novog europskog zakona.

Nakon što je Apple promijenio mišljenje, za očekivati je kako će Epic Games brzo pokrenuti svoju online trgovinu aplikacija na iPhoneu na kojoj će, među inim, biti dostupan i Fortnite. Iz Applea su nam priopćili te su se obvezali prema Europskoj komisiji da će nam ponovno omogućiti naš developerski račun, komentirali su iz Epica te na platformi X najavili da nastavljaju s planovima lansiranja Epic Games Storea i povratkom Fortnitea na iOS u Europi.

S obzirom na to da su nova pravila obvezujuća samo za europsko tržište, tako će i Epic Games Store biti dostupan samo korisnicima u Europi. Apple tako sada ima jednu taktiku za europsko tržište, a drugu za ostatak svijeta u kojem će korisnici i dalje moći preuzimati aplikacije samo i jedino s App Storea. Iako se američki div dugo godina opirao otvaranju svog ekosustava konkurentskim trgovinama aplikacija, pri čemu su naglašavali sigurnost kao glavni razlog zašto ne dopuštaju aplikacije trećih strana na iPhoneu, pod pritiskom regulatora morali su popustiti.

  Bor Nove generacije, nove navike: Djeca za Božić žele poklone koji se ne mogu postaviti ispod bora

Europski korisnici tako će sada dobiti veći izbor aplikacija u odnosu na ostatak svijeta, a iz Applea su se potrudili da ne bude varanja, odnosno da korisnici iz drugih zemalja prebace svoj račun na neku europsku državu i time dobiju pristup alternativnim trgovinama. Naime, ako europski korisnici borave u inozemstvu, nakon određenog vremena više neće imati pristup trgovinama aplikacija trećih strana, niti će moći nadograđivati aplikacije preuzete putem njih.

Izvor: Fox Busines
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti