Uskoro odobrenje prvog lijeka za usporavanje razvoja Alzheimerove bolesti?

Aducanumab, prvi lijek za koji se tvrdi da usporava razvoj Alzheimerove bolesti, mogao bi biti dostupan na tržištu do 2022. godine ako ga odobre regulatorna tijela u Sjedinjenim Državama, prenose britanski mediji.

Hina | 31.05.2021. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz američke farmaceutske tvrtke Biogen, koja već dugo radi na razvoju tog lijeka, kažu da bi aducanumab mogao postati prvi lijek koji će usporiti razvoj Alzheimerove bolesti u ranoj fazi.

Uprava Biogena nada se da će idući mjesec dobiti zeleno svjetlo regulatornih tijela te istodobno napominje da lijek ne liječi bolest, ali usporava pogoršanje stanja pacijenata 'čuvajući' njihovo pamćenje, kao i sposobnost snalaženja u svakodnevnom životu.

Odluka FDA 7. lipnja

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) bi 7. lipnja trebala donijeti odluku o tomu hoće li odobriti upotrebu aducanumaba, a lijek bi nakon toga do početka jeseni mogao biti odobren i u Velikoj Britaniji, piše Daily Mirror.

Dr. Susan Kohlaas, voditeljica odjela istraživanja u britanskome centru Alzheimer's Research za Mirror je rekla da je uistinu važno ustanoviti kako će proći prve terapije koje utječu na razvoj bolesti te da potencijalno liječenje ovim lijekom pruža "golemu nadu".

Ovo bi uistinu mogao biti značajan korak u promjeni cijelog jednog istraživačkog područja, smatra dr. Kohlaas.

Demencija uzrokuje kontinuirano propadanje funkcija mozga, što može utjecati na pamćenje, brzinu razmišljanja, govor, raspoloženje i kretanje. Svrha aducanumaba, lijeka koji je razvila tvrtka Biogen iz Massachusettsa, jest pridonijeti čišćenju štetnih nakupina proteina iz mozga, nazvanih beta-amiloidi.

Preciznije, aducanumab cilja protein amiloid koji formira goleme naslage u mozgu u osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti. Znanstvenici vjeruju da su te naslage toksične za moždane stanice i da bi njihovo uklanjanje uz pomoć ovoga lijeka predstavljalo velik korak u liječenju bolesti, premda ne i u potpunom izlječenju demencije.

Zanimljivo je da dulje od deset godina u borbi protiv demencije farmaceutske tvrtke nisu ponudile nikakav novi lijek.

Aducanumab učinkovit u visokim dozama

Klinička istraživanja prošle su godine prekinuta jer su znanstvenici kazali kako im se čini da lijek ne djeluje.

No iz Biogena su kasnije kazali da je prvobitna analiza rezultata bila netočna i da su kasnije prikupljeni rezultati istraživanja pokazali da je aducanumab učinkovit u visokim dozama.

Alzheimerova bolest progresivna je bolest mozga koju karakterizira gubitak pamćenja, sposobnost rasuđivanja i promjena osobnosti. Osim što se radi o vodećem javnozdravstvenom problemu, taj poremećaj predstavlja najčešći oblik demencije koji zahtijeva pravodobno prepoznavanje i liječenje.

S obzirom na to da se učestalost Alzheimera i ostalih demencija značajno povećava sa životnom dobi, a primjetan je i trend starenja svjetske populacije, očekuje se daljnji porast toga broja te nam, kako predviđaju stručnjaci, predstoji "epidemija demencija".

Alzheimerovu bolest karakterizira neprimjetan početak i postupno pogoršanje mentalnog statusa. U prvih nekoliko godina bolest ne mora pokazivati dramatične simptome, dok u kasnoj fazi bolesti bolesnik sve više ovisi o tuđoj pomoći.

Premda se bolest ne razvija na isti način kod svih bolesnika, u prosjeku njezin razvoj traje oko 10 godina. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti