Uskoro bi se na tržištu trebao pojaviti prvi pametni telefon s kamerom rezolucije nevjerojatnih 108 MP, a najvjerojatnije će biti riječ o uređaje kineske mobilne kompanije Xiaomi. Prvi senzor za kamere mobilnih telefona rezolucije veće od 100 MP predstavio je Samsung te je senzor ISOCELL Bright HMX razvijen upravo u suradnji s Xiaomijem.

Teško je pronaći situaciju u kojoj će korisnicima zaista trebati svih 108 MP, no putem Samsungove tehnologije Tetracell senzor će moći spojiti 4 piksela u jedan pa će snimati fotografije rezolucije 27 MP, što je također i više nego dovoljno za sve (mobilne) korisnike. Spajanje četiriju piksela u jedan omogućit će snimanje još boljih i svjetlijih fotografija u uvjetima slabije vidljivosti, pa će noćne fotografije biti još atraktivnije. Također, senzor koristi i tehnologiju Smart-ISO, koja automatski podešava ISO vrijednosti količini vanjskog svjetla i uvjetima slabije vidljivosti.

Samsungov senzor (Foto: Samsung)

Osim fotografija velike rezolucije, novi senzor omogućit će i snimanje 6K videozapisa, odnosno videa rezolucije 6016 x 3384 piksela.

Početak proizvodnje novog Samsungova senzora planiran je za kraj ovog mjeseca, dok prve telefone s kamerama rezolucije veće od 100 MP možemo očekivati ubrzo nakon toga. Xiaomi je već na Twitteru objavio skorašnje predstavljanje smartphonea s kamerom rezolucije 108 MP te se neslužbeno govori da bi to mogao biti model Mi Mix 4. Možemo očekivati da će brzo nakon Xiaomija i druge mobilne kompanije predstaviti telefone s tim senzorom, čime će početi razdoblje smartphonea s kamerama rezolucije veće od 100 MP.

Podsjetimo, Samsung je nedavno predstavio senzor za kamere mobilnih uređaja rezolucije 64 MP koji, korištenjem tehnologije Tetracell snima fotografije rezolucije 16 MP.

Izvor: The Verge