Usporedba aktualnih tableta

Pojavom iPada tržište tableta je buknulo, te se iz tjedna u tjedan objavljuju novi tableti raznih proizvođača. Iako se očekivalo kako će 2010. godina to se ipak nije dogodilo.

Zimo Zimo Zimo | 23.01.2011. / 15:44

Usporedba aktualnih tableta

Pojavom iPada tržište tableta je buknulo, te se iz tjedna u tjedan objavljuju novi tableti raznih proizvođača. Iako se očekivalo kako će 2010. godina to se ipak nije dogodilo.

Očekivanja se ipak nisu ostvarila jer očito tablet napraviti za tržište i nije baš toliko jednostavno, no sudeći prema informacijama koje su nam trenutno dostupne, ova godina zasiguno će postati godina o kojoj ćemo pričati kao godina koja je obilježila ovaj novi proizvod zvan tablet.

Uskoro ćemo moći birati želimo li tablet 10 inča ili možda 7 inča, sa ovakim procesorom ili onakvim, želimo li kameru ili ne, sa Androidom, Windowsima webOS-om ili možda iOS-om, rezolucije 1024x600 ili 2048x1520, itd. New York Times objavio je usporedbu trenutno najakutalnih tableta.


Apple iPad


Od svoje objave u travnju prošle godine Apple je prodao više od 7.5 milijuna uređaja. iPad je moguće kupiti u nekoliko verzija, no mi još uvijek čekamo da isti stigne i u naše trgovine -- u vezi čega još uvijek nema nikakvih glasina kad bi to moglo biti. iPad je trenutno dominatan tablet na tržištu.


Motorola Xoom


Motorola je objavila Xoom na CES 2011 u Las Vegasu. Ovo je ujedno i tablet koji na sebi ima najnoviju inačicu Googlovog Android operativnog sistema, poznatijeg pod nazivom Honeycomb. Također ovaj tablet je imenovan za najbolji gadget na CES 2011. Još uvijek nepoznate cijene, Xoom bi se trebao naći na tržištu početkom godine, kažu iz Motorole.


HP Slate


HP, ujedno i najveći proizvođač PC-a, u listopadu je prošle godine predstavio ovaj tablet poznat po tome da je povučen nakon što su ga prethodno predstavili. Slate ima prilagodljivi zaslonom osjetljivim na dodir uz Windows 7 operativni sistem, a namijenjen je poslovnim ljudima što i pokazuje njegova cijena od 800$.


Dell Streak


Dell je sa svojim tabletom zaslona 5 inča krenuo u prodaju kolovozu prošle godine. Sa svojim malim dimenzijama Streak je zauzeo mjesto između smartphonea i tableta, te svojim dimenzijama odskače od standarda tableta koji imaju zaslon između 7 i 10 inča. Dell je ujedno i prva kompanija koja je objavila tablet nakon što je Apple predstavio svoj iPad.


BlackBerry PlayBook


Sa unaprijeđenim sigurnosnim karakteristikama, podrškom Flash-a za web, RIM-ov tablet PlayBook stiže na tržište ove godine. Research In Motion (RIM) na svom tabletu ima vlastiti operativni sistem, dok će njegov zaslon od 7 inča biti rezolucije 1024x800.


Samsung Galaxy Tab


Prvi i jedini realni konkurent Appleovom iPadu, Galaxy Tab baziran je na Android 2.2. operativnom sistemu sa značajkama poput navigacije, govorne navigacije, podrškom za Flash, što nedostaje kod Appleov iPada ili se mora nadokupiti. Cijene variraju od 400 do 600$.

Ostale karakteristike možete pogledati u tabeli ispod, a vi nam u komentarima napišite koji je tablet po vašoj mjeri i zašto? Klik na tabelu za sve detalje i veću sliku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti