Svi znamo za Google Street View gdje prolazimo kroz renderirane snimke kao u warp pogonu, ali ovo nije nova Google Maps opcija. Projekt VarCity rekreira 3D prikaz grada u kojem zbilja možemo vidjeti preko mosta, procijeniti veličinu zgrada i znamenitosti, širinu ulice, pronaći slobodna parkirna mjesta i najljepše dijelove parkova... i to ne samo oko glavnih ulica.

Ljudi svakodnevno i iz gotovo svakog kuta, fotografiju i snimaju različite dijelove velikih gradova. Teoretski, uz dovoljno tih fotografija i video snimki, mogla bi se mapirati svaka ulica i zgrada.

Na sreću, ta ideja više nije tek teorija. Nedavno pokrenuti VarCity projekt demonstrirao je sve u stvarnosti na primjeru švicarskog Züricha.

Samo prikupljanje podataka je u tijeku već nekoliko godina, a uključuje internetske izvore –  društvene medije, javne nadzorne kamere, prometne kamere, snimke iz zraka – koje se potom analiziraju i pretvaraju u 3D mapu grada. Kako navode u TechCrunchu, možemo to objasniti kao Google Street View naopako: fotografije ne ilustriraju tek mapu, već su one same izvor mape.

Upravo zbog svega toga nije teško zamisliti koliko je bogata baza podataka VarCity projekta i koliko bi nam ti različiti podaci mogli koristiti - za procjenu protoka automobila kroz određene ulice, kretanje ljudi, gašenje i paljenje rasvjeta i slično.

Algoritmi koje je razvojni tim ETH Zürich koristio i razvijao godinama, mogu raspoznati razliku između ulice i pločnika, staze i travnate površine... Za sada prikaz ne izgleda savršeno ispolirano, ali svi ti plastelinasti oblici i mutni automobili mogu se, prema potrebi, vrlo lako interpretirati i pozicionirati s većom preciznošću.

Osim razvoja gradskih 3D mapa, ideja iza projekta je i open sourcanje – iz tima žele da se njihovi usavršeni algoritmi mogu besplatno koristiti za svačije potrebe, tako da svatko tko mora ili želi istražiti sličnu količinu podataka, može iskoristiti njihove alate.

„Što više fotografija i video snimki platforma može procijeniti, to model postaje precizniji,“ izjavio je jedan postdoktorand koji radi na projektu.

„Cilj je našeg projekta bio razviti algoritme za takve 3D gradske modele upravo s pretpostavkom da će broj dostupnih fotografija i videa značajno porasti tijekom godina.“

Iako je ovo tek jedan projekt, iz njega se izrodilo nekoliko startupova: Spectando i Casalva koji nude virtualne inspekcije konstrukcije i oštećenja zgrada te startup Parquery koji pregledava parkirna mjesta u realnom vremenu kroz VarCity 3D perspektivu.

Na videu možete ukratko vidjeti pojašnjenje dosadašnjeg istraživanja i projekta, ali će na ETH Zürich uskoro biti objavljen i video koji u dubinu objašnjava kako su razvijali algoritme i funkcioniranje ukupnog sustava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju