Val čistki došao i do Telegrama: Prve su nastradale neonacističke grupe i korisnički računi bijelih supremacista

S Telegrama je uklonjeno barem 15 ekstremističkih kanala, među kojima i oni koji su dijelili informacije poput onih kako izraditi bombu kod kuće.

Branimir Vorša | 14.01.2021. / 17:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Popularna aplikacija za slanje poruka Telegram također je krenuo u obračun s ekstremističkim skupinama na svojoj platformi. Prve su nadrapale neonacističke grupe na toj platformi.

Korisnički računi koji su suspendirani s Telegrama opisani su kao organizirana neonacistička mreža i korisnički računi bijelih supremacista, a kažnjeni su zbog javnih poziva na nasilje, pojasnili su iz Telegrama.

U posljednja 24 sata blokirali smo desetine javnih kanala koji su objavljivali pozive na nasilje tisućama svojih pratitelja, rekao je glasnogovornik Telegrama Mike Ravdonikas za TechCrunch.

NBC je pobrojao "najmanje 15 ekstremističkih" kanala koje je Telegram uklonio, neko od kojih su bili pokrenuti tek od lipnja prošle godine i koji su dijelili materijale i informacije poput priručnika o izradi bombi.

Ranije ovog tjedna, osnivač Telegrama Pavel Durov izvjetio je kako je njegova platforma premašila 500 milijuna aktivnih korisnika mjesečno te da je samo u prvom tjednu siječnja Telegram dobio 25 milijuna novih korisnika, u svega 72 sata. Priljev korisnika nakon toga samo se povećavao, dodao je Durov.

Telegram je time postao druga najbže rastuća aplikacija te vrste iza Signala, kojem je pak uragan u leđa dao najbogatiji čovjek na planetu, Elon Musk, objavivši na Twitteru status od samo dvije riječi - Koristite Signal.

Ogroman priljev korisnika koje bilježi Telegram (i pogotovo Signal), ne mora nužno biti povezan sa uklanjanjem Trumpovih korisničkih računa i objava s raznih platformi društvenih mreža, već s činjenicom da lider na tom tržišnom segmentu, WhatsApp, tjera svoje korisnike da dijeljenje svih podataka s Facebookom (svojom matičnom tvrtkom) ili da slobodno mogu ugasiti račun.

Durov je isto tako kritizirao odgovor Big Tech divova na nerede pred i u zgradi Kongresa u Washingtonu, posebice načina na koji je ugašen Parler i to vrlo temeljito, kako kaže Durov, od strane divova Silicijske doline u jednoj orkestriranoj akciji. Durov smatra da je sve to prijetnja da tržište postane visoko monopolizirano.

No, glasnogovornik Telegrama nešto je taktičnije pojasnio da su čistke na društvenim platformama utjecale i na Telegramova pravila moderacije.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti