Prije nekoliko godina čelnici Huaweija imali su plan koji se mnogima činio preambiciozan, možda čak i neostvariv – postati lider na tržištu pametnih telefona. Samsung i Apple godinama su dominirali tržištem i čvrsto držali prve dvije pozicije kao najveće mobilne kompanije na svijetu, dok su se na trećem mjestu mijenjale brojne kompanije. No nakon što je Huawei čvrsto ugrabio treću poziciju, krenuo je u uspon prema vrhu.

Da su njihove najave o preuzimanju prvog mjesta na globalnom tržištu ozbiljne, pokazali su prošle godine kada su nakon dugo vremena "skinuli" Apple s drugog mjesta na globalnom tržištu, a sada su ponovno najavili pohod na prvo mjesto i preuzimanje Samsungove vodeće pozicije. U tome ih ne ni trebali zaustaviti ni brojni problemi vezani za sigurnost i špijuniranje s kojima se suočavaju u SAD-u i još nekim zemljama.

Njihovi telefoni, osim u Kini, popularni su i u drugim azijskim državama poput Japana, Malezije i Tajlanda, nalaze se među tri najpopularnija mobilna brenda u Ujednjenjim Arapskim Emiratima, Južnoafričkoj Republici i Meksiku, a raste prodaja i na europskom tržištu.

"Najranije ove godine, a najkasnije sljedeće godine bit ćemo broj jedan", rekao je u razgovoru za kineske medije Richard Yu, izvršni direktor Huaweija. Dodao je kako je njegova kompanija prošle godine prodala više od 200 milijuna pametnih telefona, što je porast od oko 30 posto u odnosu na godinu ranije, a prodali su i više od 100 milijuna "pametnih uređaja", odnosno tableta, pametnih satova, narukvica i drugih nosivih uređaja.

Povećanje prodaje uređaja odrazilo se i na zaradu kompanije pa su tako prihodi Huaweija narasli više od 40 posto i dosegli su čak 52 milijarde dolara, a u budućnosti bi prodaja i prihodi trebali biti još veći.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju