Većina vozača nije "luda" za prelaskom na električna vozila

Jedan je od glavnih razloga nespremnosti na prelazak na električna vozila njihov domet jer je malo električnih vozila koja mogu prijeći više od 400 kilometara s jednim punjenjem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.12.2018. / 09:49

Tesla (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Više od 80 posto anketiranih vozača u Njemačkoj i Kini ostalo bi vjerno benzinskom odnosno dizelskom motoru koji sada vozi, pokazalo je istraživanje koje je provela njemačka tvrtka za proizvodnju autodijelova Continental.

U SAD-u taj je postotak čak i veći – njih 90 posto na isto je pitanje odgovorilo s "da" ili "najvjerojatnije". U Japanu je više spremnosti na promjene i četvrtina ispitanih kazala je da bi mogla prijeći na električna vozila. "Kad se radi o izboru pogona, današnji su vozači konzervativni i oslanjaju se na dokazanu tehnologiju", kaže predstavnik tvrtke Andreas Wolf.

Jedan je od glavnih razloga nespremnosti na prelazak na električna vozila njihov domet, kaže Wolf. Malo je električnih vozila koja mogu prijeći više od 400 kilometara s jednim punjenjem. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko tisuću vozača u četiri zemlje.

Rezultati su pokazali i skepsu prema automatskim vozilima, najmanje u Kini, dok su Nijemci, Amerikanci i Japanci zaostajali u tom entuzijazmu. Samo trećina Nijemaca kazala je da bi bila spremna koristiti robotski taksi.

Dvije trećine pozdravlja mogućnost da robotska funkcija automobila preuzme vožnju u monotonim uvjetima ili prometnim čepovima. (HINA)
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti