Velika Britanija odlučila je stati na kraj neprihvatljivom sadržaju na internetu koji uključuje prizore nasilja, zlostavljanja, terorističke sadržaje, ali i dezinformacije i lažne informacije. U tek predstavljenom prijedlogu zakona, na kojem se dugo radilo, odgovornost se stavlja na društvene mreže i platforme koje bi se trebale pobrinuti da je sadržaj koji se objavljuje na njima siguran za sve korisnike.

To podrazumijeva zabranu, odnosno uklanjanje bilo kakvih ilegalnih aktivnosti i sadržaja, ali i posebnu zaštitu mladih koji koriste njihove usluge. No novi prijedlog predlaže i svojevrsno filtriranje sadržaja na onaj koji je siguran i onaj koji je legalan, ali bi mogao naštetiti i odraslim korisnicima.

Novi zakon predlaže dvije kategorije odgovornosti. U prvu kategoriju spadale bi sve društvene mreže poput Facebooka, Instagrama, Twittera i drugih platformi koje imaju snažnu prisutnost u životima korisnika i koje predstavljaju većih rizik za širenje neprihvatljivog sadržaja.

Zakon će definirati što se točno podrazumijeva neprihvatljivim sadržajem. U načelu, ovaj će se zakon baviti ilegalnim aktivnostima koje se događaju na internetu i zaštiti djecu od izlaganja neprimjerenom materijalu. No zakon će se pozabaviti i drugim sadržajima koji mogu nanijeti štetu, a šire se internetom - od opasnih dezinformacija koje šire laži o cjepivima do destruktivnog sadržaja koji zagovara anoreksiju. Radit ćemo s našim međunarodnim partnerima kako bismo razvili zajednički pristup tom izazovu, a istovremeno ostvarili naše ciljeve da Velika Britanija postane najsigurnije mjesto na svijetu za pretraživanje interneta, stoji u objašnjenju koje potpisuju državni tajnik za digitalno, kulturu, medije i sport Oliver Dowden te državna tajnica za domaće poslove Priti Patel.

Također, platforme će morati mijenjati svoje uvjete korištenja, kako bi točno navele koji legalni sadržaji smiju, a koji ne smiju biti objavljeni na njima. U skladu s tim, od njih će se zahtijevati i da u detalje opišu kako se misle boriti protiv neprihvatljivog sadržaja te da na godišnjoj razini objavljuju izvještaj o transparentnosti.

Za one društvene mreže i platforme koje se ogluše o zakon pripremljene su drakonske kazne. Uz to što mogu biti kažnjeni s 18 milijuna funti ili 10 posto godišnje zarade na globalnoj razini, prijeti im i zabrana rada u Velikoj Britaniji, a protiv šefova kompanija mogle bi biti podignute i kaznene prijave.

Ipak, treba istaknuti da ovaj prijedlog zakona ne pokriva članke objavljene na internetu, kao ni komentare ispod članaka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju