Velika Britanija zaprijetila društvenim mrežama: Riješite problem neprihvatljivog sadržaja ili ćemo vas zabraniti!

Uz to što neposlušnima prijete milijunske kazne, šefovi platformi na kućne bi adrese mogli dobiti i kaznene prijave.

Martina Čizmić | 16.12.2020. / 10:59

Društvene mreže (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Velika Britanija odlučila je stati na kraj neprihvatljivom sadržaju na internetu koji uključuje prizore nasilja, zlostavljanja, terorističke sadržaje, ali i dezinformacije i lažne informacije. U tek predstavljenom prijedlogu zakona, na kojem se dugo radilo, odgovornost se stavlja na društvene mreže i platforme koje bi se trebale pobrinuti da je sadržaj koji se objavljuje na njima siguran za sve korisnike.

To podrazumijeva zabranu, odnosno uklanjanje bilo kakvih ilegalnih aktivnosti i sadržaja, ali i posebnu zaštitu mladih koji koriste njihove usluge. No novi prijedlog predlaže i svojevrsno filtriranje sadržaja na onaj koji je siguran i onaj koji je legalan, ali bi mogao naštetiti i odraslim korisnicima.

Novi zakon predlaže dvije kategorije odgovornosti. U prvu kategoriju spadale bi sve društvene mreže poput Facebooka, Instagrama, Twittera i drugih platformi koje imaju snažnu prisutnost u životima korisnika i koje predstavljaju većih rizik za širenje neprihvatljivog sadržaja.

Zakon će definirati što se točno podrazumijeva neprihvatljivim sadržajem. U načelu, ovaj će se zakon baviti ilegalnim aktivnostima koje se događaju na internetu i zaštiti djecu od izlaganja neprimjerenom materijalu. No zakon će se pozabaviti i drugim sadržajima koji mogu nanijeti štetu, a šire se internetom - od opasnih dezinformacija koje šire laži o cjepivima do destruktivnog sadržaja koji zagovara anoreksiju. Radit ćemo s našim međunarodnim partnerima kako bismo razvili zajednički pristup tom izazovu, a istovremeno ostvarili naše ciljeve da Velika Britanija postane najsigurnije mjesto na svijetu za pretraživanje interneta, stoji u objašnjenju koje potpisuju državni tajnik za digitalno, kulturu, medije i sport Oliver Dowden te državna tajnica za domaće poslove Priti Patel.

Također, platforme će morati mijenjati svoje uvjete korištenja, kako bi točno navele koji legalni sadržaji smiju, a koji ne smiju biti objavljeni na njima. U skladu s tim, od njih će se zahtijevati i da u detalje opišu kako se misle boriti protiv neprihvatljivog sadržaja te da na godišnjoj razini objavljuju izvještaj o transparentnosti.

Za one društvene mreže i platforme koje se ogluše o zakon pripremljene su drakonske kazne. Uz to što mogu biti kažnjeni s 18 milijuna funti ili 10 posto godišnje zarade na globalnoj razini, prijeti im i zabrana rada u Velikoj Britaniji, a protiv šefova kompanija mogle bi biti podignute i kaznene prijave.

Ipak, treba istaknuti da ovaj prijedlog zakona ne pokriva članke objavljene na internetu, kao ni komentare ispod članaka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti