Velika promjena na tržištu telefona sa savitljivim ekranima

Analitička kompanija Counterpoint objavila je svoje rezultate za tržište uređaja s fleksibilnim ekranima koji donose jedno veliko iznenađenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.06.2024. / 15:38

Samsung Galaxy Z Flip4 - 3 (Foto: Zimo)

 Samsung je prva velika kompanija koja je predstavila telefon s fleksibilnim ekranom, a ne samo da su s vremenom proširili svoju ponudu telefonom nove kategorije (uz modele Fold, sada imamo i Flip), već su ti uređaji svake godine bili sve kvalitetniji. Što se pogotovo odnosi na glavnu bolju ovakvih uređaja, a to su ekrani.

Zahvaljujući tome, južnokorejska kompanija od početka se može pohvaliti s titulom lidera na ovom tržištu. Njihovi Galaxy Fold i Flip modeli sve su popularniji i njihova prodaja raste, a kolika je bila dominacija ove tvrtke najbolje govori podatak iz prvog kvartala prošle godine. Početkom 2023. Samsung je držao čak 60 posto tržišta pametnih telefona sa savitljivim ekranima i niti jedan konkurent nije im bio niti blizu. Najbliža kompanija po udjelu na tržištu bio je kineski Huawei koji je zauzeo 14 posto tržišta.

Samsung Ponovno su se pojavile informacije o jeftinijem Galaxyju Z Fold

Prošla je samo jedna godina, no situacija na tržištu dramatično se promijenila. Samsung, naime, više nije vodeća kompanija na ovom tržištu, već je tu ulogu preuzeo Huawei. Kineska tvrtka, koja je uspješno prebrodila većinu problema koje su nastali još dok je SAD-om vladao Trump, u velikom je porastu, pogotovo na domaćem tržištu te su, prema Counterpointu, postali vodeća tvrtka na globalnom tržištu uređaja s fleksibilnim ekranima. Prema tim podacima, njihov udio sada iznosi 35 posto, dok je udio Samsunga pao na 23 posto, pri čemu treba naglasiti kako je cijelo tržište u godinu dana poraslo za skoro 50 posto.

Na krilima telefona poput Magica V2 i Razra+, veliki su porast ostvarili i Honor i Motorola. Honor je tako zauzeo treće mjesto na tržištu s 12 posto, dok Motorola drži 11 posto globalnog tržišta fleksibilnih pametnih telefona.

Apple logo Apple priprema prvi uređaj s fleksibilnim ekranom, no to neće biti telefon, ni tablet

Kao jedan od potencijalnih razloga Samsungova pada tržišnog udjela na stranici 9to5 Google spominju posljednju generaciju njihovih savitljivih telefona. Iako su Galaxy Fold 5 i Flip 5 odlični uređaji, oni su donijeli male promjene i nadogradnje u odnosu na prethodnu generaciju ovih telefona, osim većeg vanjskog ekrana modela Flip.

Dok su se u Samsungu odlučili ne mijenjati ekipu koja pobjeđuje, odnosno dominira tržištem, pritisnula ih je konkurencija s novim uređajima tako da će biti zanimljivo vidjeti kakav će biti odgovor južnokorejske tvrtke, odnosno kakve novitete pripremaju za nadolazeću generaciju svojih savitljivih telefona.

Pixel 7a, PIxel Fold i PIxel Tablet Otkriveni detalji o novom Googleovom fleksibilnom telefonu

Još jedna zanimljivost vezana uz tržište pametnih telefona s fleksibilnim ekranima jest i što su uređaji koji se otvaraju poput knjige sada popularniji od preklopnika kakve je popularizirala Motorola s modelom RAZR, a u koji spada i Samsungov model Flip. Udio ovih telefona poput modela Z Fold 5, Pixel Folda i OnePlus Opena u prvom je kvartalu ove godine iznosio 55 posto, što je posebno zanimljivo jer je riječ o skupljim modelima iz ponude fleksibilnih telefona.

Izvor: 9to5Google

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti