Velika vijest iz Italije u borbi protiv koronavirusa: Znanstvenici uspjeli izolirati čist uzorak od zaraženog pacijenta

Talijanski znanstvenici u Nacionalno institutu za zarazne bolesti izolirali su koronavirus koji se brzo širi, izvijestili su talijanski mediji u nedjelju kada je potvrđeno da je njime zaraženo više od 14.000 ljudi u više od dvadeset zemalja.

Branimir Vorša | 02.02.2020. / 21:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Riječ je o međunarodno važnoj vijesti. Time se stvara više mogućnosti za razumijevanje i proučavanje virusa kako bi se suzbilo njegovo širenje", rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

Institut u Rimu te će rezultate staviti na raspolaganje drugim zemljama kako bi se mogla nastaviti istraživanja. Stručnjaci u svijetu već su u utrci za razvoj cjepiva.

Izoliranjem virusa znanstvenici u Rimu dobili su čisti mikropski uzorak od zaražene osobe umjesto uzgoja u laboratoriju.

Domagoj Drenjančević, voditelj Odjela za kliničku mikrobiologiju Stigli nalazi za Đakovčanina u izolaciji: ''Ne može se do kraja zaključiti rezultat ovih testiranja. Uzorci su poslani u Berlin''

Slika nije dostupna Muškarac u karanteni i u KBC-u Split zbog sumnje u zarazu koronavirusom, uzorci poslani na analizu u Zagreb

Znanstvenici u institutu u Rimu također ispituju nekoliko slučajeva za koje sumnjaju da se radi o koronavirusu. Dva slučaja već su potvrđena u Italiji, a riječ je o kineskim turistima koji su se zarazili u njihovoj domovini.

Znanstvenici su rekli da su uspjeli izolirati virus 48 sati od postavljanja dijagnoze, piše talijanska novinska agencija Ansa.

Prije nekoliko dana australski znanstvenici uspjeli su uzgoji koronavirus u laboratoriju.

Izvor:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti