Velike kritike tehnološkog bogataša: Bezosova poslovna vizija je recept za revoluciju

Jon Stewart kritizirao je Bezosovu poslovnu viziju u kojoj zaposlenike vidi kao uslužne radnike koji samo trebaju obavljati određene zadatke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.01.2022. / 11:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako s padom cijena dionica i Jeff Bezos gubi milijarde i desetke milijardi dolara, za njegovo se financijsko stanje ne treba brinuti. Osnivač Amazona i dalje je težak više od 160 milijardi dolara te svoje vrijeme bezbrižno može posvetiti svemirskim avanturama i ne brinuti se sa situacijom u kompaniji čije je upravljanje prošle godine predao Andy Jassyju.

Slika nije dostupna Tajna uspjeha Amazona leži u “bezosizmu”, naprednom sustavu nadzora koji iz radnika izvlači maksimum i rad iznad mogućnosti

Bezosov životno-poslovni put mnogima je simbol ostvarenja američkog sna, praćenje vizije koja je započela u garaži, a završila, doslovno, u svemiru. Iako je ispunio ono što je želio te je jedno vrijeme bio najbogatija osoba na svijetu, Amazon i on sam često su bili meta kritike zbog radnih uvjeta koji vladaju u njegovoj kompaniji i skladištima u kojima se pakiraju i šalju proizvodi koje naručuju korisnici njihove online trgovine.

O viziji poslovanja budućnosti Jeffa Bezosa tijekom nedavnog podcasta govorio je Jon Stewart. On se prisjetio jedne davne večere na kojoj je bio s Barackom i Michelle Obama, u vrijeme dok je Obama još bio predsjednik SAD-a, a na kojoj su bili i Bezos, Mark Cuban i još jedna osoba. Tijekom večere osnivač i tadašnji CEO Amazona govorio je o ekonomiji budućnosti, a prema njegovom razmišljanju ta se ekonomija oslanja na uslužne djelatnike i ljude koji samo obavljaju određene zadatke.

Njegovo razmišljanje nije naišlo na plodno tlo među sugovornicima te večere, dapače. Stewart kaže kako mu je tada rekao kako zaposlenici žele osjećati ponos oko svog posla te da se osjećaju da svojim radom pomažu zajednici, a ne samo da obavljaju zadatke za ljude koji imaju više od njih, kako je to zamislio Bezos. Stewartu se čini da je osnivač Amazona na sve ljude gledao kao na dijelove njegovih distribucijskih centara: Mislim da je to recept za revoluciju. S tom se izjavom složio i Obama.

Slika nije dostupna Bezos odgovorio kritičarima: Više novca troši na borbu protiv klimatskih promjena nego na svemir

Kritike protiv Bezosa i Amazona sve su veće posljednjih godina - zaposlenici se žale na radne uvjete, presing i stres kojem su izloženi zbog ispunjenja (pre)visoko postavljenih ciljeva, seksizam na radnom mjestu, zanemarivanje sigurnosti i toksičnu atmosferu, a radnici su i štrajkali i pokušati formirati sindikat.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti