U opasnosti je veliki broj PC-ja: Evo što trebate napraviti kako biste zaštitili svoja računala

Čak više od 50 posto aplikacija na osobnim računalima nije nadograđeno na posljednju verziju s najnovijim sigurnosnim patchevima, što otvara vrata hakerima koji bi mogli iskoristiti te propuste

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.01.2019. / 10:40

Virus (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Stručnjaci za računalnu sigurnost iz kompanije Avast objavili su rezultate istraživanja dobivenih na temelju anonimnog prikupljanja podataka s više od 160 milijuna PC-ja korisnika diljem svijeta, a ti podaci pokazuju kako veliki broj ljudi i dalje koristi zastarjeli softver, odnosno programe koji nisu nadograđeni na posljednje verzije. Posljednje verzije programa često uključuju i sigurnosne nadogradnje, tako da oni koji koriste starije verzije hakerima ostavljaju otvorena vrata za iskorištavanje propusta, odnosno mogu im provaliti u računala, ukrasti podatke i slično.

Više od polovice aplikacija (čak 55 posto) instaliranih na osobnim računalima obuhvaćenima istraživanjem nije nadograđeno na posljednje verzije, što je povećanje u odnosu na ranije istraživanje Avasta, kada je ta brojka iznosila 48 posto. Jedan od 6 korisnika Windowsa 7 i jedan od 10 korisnika aktualnog Microsoftova operativnog sustava Windows 10 ne koristi posljednje verzije Windowsa, što hakerima potencijalno omogućuje iskorištavanje sigurnosnih propusta.

Među aplikacijama za PC koje korisnici ne nadograđuju nalaze se i popularni programi popust VLC Media Playera, Skypea, Adobe Shockwavea, Java Runtime Environmenta i drugih. Ako koristite ove programe, svakako što prije provjerite jeste li ih nadogradili na posljednju verziju, a dobro provjerite i jeste li instalirali posljednju verziju Windowsa.

Iz Avasta kažu da se Windows 7 i dalje koristi na stotinama milijuna računala, ali da 15 posto korisnika ne prima nikakve nadogradnje jer i dalje koriste pre-release beta-verziju toga sustava, dok milijuni korisnika Windowsa 10 nisu nadogradili operativni sustav, tako da su i oni izloženi potencijalnim sigurnosnim prijetnjama.

„Trebamo se više truditi i osigurati kako naši uređaji ne bi bili izloženi nepotrebnom riziku“, komentirao je ovo istraživanje predsjednik Avasta Ondrej Vlcel.

Izvor: ZDnet


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti