Veliki uspjeh Marka Zuckerberga: Facebook je veći i od Kine!

Broj korisnika Facebooka i dalje raste te je, prema nekim podacima, broj korisnika ove mreže veći od broja stanovnika Kine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.01.2015. / 08:51

Veliki uspjeh Marka Zuckerberga: Facebook je veći i od Kine!

Facebook je jučer objavio financijske rezultate za posljednji prošlogodišnji kvartal koji su razveselili sve dioničare te je najveća društvena mreža na svijetu nadmašila sva očekivanja i predviđanja tržišnih analitičara. Tako je u ovom razdoblju ostvaren prihod od 3,85 milijardi dolara, što je povećanje od skoro pedeset posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je za cijelu 2014. godinu ostvaren prihod od 12,47 milijardi dolara, što je čak 58 posto više u odnosu na godinu dana ranije. Osim zarade, vrlo je bitan podatak i o broju korisnika ove mreže – prema posljednjim prošlogodišnjim službenim informacijama Facebook je imao 1,35 milijardi korisnika, a analitičari su očekivali da će se ta brojka popeti na 1,38 milijardi. Facebook je i u ovom segmentu premašio očekivanja analitičara te je sa svojih 1,39 milijardi korisnika postao, kako su to komentirali na Huffington Postu, 'veći i od Kine', odnosno kada bi Facebook bio država, imao bi najviše stanovnika na svijetu.

Naime, prema informacijama CIA-e, Kina ima 1,36 milijardi stanovnika, dok je prema službenim stranicama kineske vlade broj stanovnika u Kini nešto manji od 1,38 milijardi (no, prema nekim drugim izvorima, broj stanovnika u Kini premašio je 1,39 milijardi). Usporedba s brojem stanovnika u Kini prilično je ironična, jer je riječ o zemlji u kojoj je ova društvena mreža većinom blokirana. Inače, Mark Zuckerberg u posljednje vrijeme forsira inicijativu Internet.org koja želi omogućiti pristup internetu i u zemljama u razvoju u kojima dio stanovnika i dalje nema pristup mreži te je šef Facebooka siguran da će velikom broju ljudi koji napokon dobiju pristup internetu, jedna od prvih stvari koje će napraviti na mreži biti otvaranje profila na Fejsu. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti