Veliki uspjeh za malo mjesto: Jelsa proglašena prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, ali i južnoj Europi

Jelsa se tako pridružuje svjetskoj zajednici od preko 195 zaštićenih područja koja su pokazala izniman doprinos u zaštiti tamnog neba od svjetlosnog onečišćenja.

Martina Čizmić | 28.02.2022. / 13:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) malu je hrvatsku općinu Jelsu prograsila prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba (International Dark Sky Community) u Hrvatskoj. Priznanje je tim već kad se stavi u veći kontekst. Općina Jelsa ovime je i prva takva zajednica u južnoj Europi i tek 37 u cijelom svijetu. 

Podsjetimo, program zaštite tamnog neba pokrenut je 2001. godine kao dobrovoljni program kojim se potiče lokalne zajednice i zaštićena područja da očuvaju i zaštite prirodno noćno nebo. To podrazumijeva korištenje ekološke vanjske rasvjete, usvajanje efikasnih politika rasvjetljavanja, ali i obrazovanje lokalnog stanovništva.

Naime, kako su pojasnili iz Hrvatskog astronomskog saveza, neopreznim korištenjem, umjetna rasvjeta može poremetiti čitave eko-sustave, loše utjecati na ljudsko zdravlje, bespotrebno trošiti novac i energiju, značajno doprinositi klimatskim promjenama te onemogućiti nam pogled i vezu sa svemirom.

Astronom Korado Korlević Ugledni astronom otkrio odakle je došao meteor koji je obasjao nebo nad Hrvatskom, ali i koliko bi mogli vrijediti njegovi ostaci

Jelsa se ovim putem pridružuje svjetskoj zajednici od preko 195 zaštićenih područja koja su pokazala izniman doprinos u zaštiti tamnog neba od svjetlosnog onečišćenja.

Općina Jelsa je postavlja visoki standard koji bi trebale pratiti druge lokalne samouprave u vašoj zemlji i ovoj regiji svijeta. Čast nam je istaknuti Jelsu kao istaknutog lidera u davanju primjera kako ispravno korištenje rasvjete koristi dobrobiti ljudi kao i dobrobiti noćnog okoliša u našim zajednicama i izvan njih, istaknula je u objavi za medije direktorica programa zaštite Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (IDA) Ashley Wilson.

Međunarodna zajednica tamnog neba je općina, grad ili slični politički entitet koji je pokazao izvanrednu posvećenost očuvanju tamnog neba kroz implementaciju kvalitetnih politika rasvjetljavanja, edukaciju o očuvanju tamnog neba i podršku građana idealu očuvanja tamnog neba.

Cijeli postupak za proglašenje Jelse međunarodnom zajednicom tamnog neba, pokrenut je na inicijativu direktorice Turističke zajednice Općine Jelsa Marije Marjan, dok je sam postupak i aktivnosti vezane za proglašenje  vodio Hrvatski astronomski savez odnosno glavni tajnik saveza Dorian Božičević.

Nakon nešto više od godine dana rada na projektu Hrvatski astronomski savez je u prosincu 2021. predao dokumentaciju za kandidaturu Općine Jelsa Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (IDA). Kandidatura je prihvaćena, a nakon ispunjavanja dodatnih uvjeta, Općina Jelsa je stekla titulu Međunarodne zajednice tamnog neba.

Ovo je vrlo važan događaj za Hrvatsku, ali i cijeli jug Europe obzirom da smo dobili prvu Međunarodnu zajednicu tamnog neba – Općinu Jelsa, koja će od sada na dalje biti primjer kako se zaštita noćnog okoliša, a time i zvjezdanog neba isplati jer se na taj način štiti prirodni okoliš, štedi energija i novac, smanjuje utjecaj na klimatske promjene, energetski i ugljični otisak te sve skupa pridonosi zaštiti ljudskog zdravlja i ekosustava kao takvog, istaknuo je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Kako ističu Međunarodna zajednica tamnog neba Jelsa planira proširiti ono što su naučili o pravilima dobrog osvjetljenja i na ostale općine na otoku Hvaru, ne bi li jednog dana taj hrvatski otok, koji se može pohvaliti titulom "najsunčanijeg" mogao nositi i titulu "otoka tamnog neba".

U međuvremenu, radit će na Međunarodnom parku tamnog neba u selu Humac te na izgradnji astronomskog centra s opservatorijem u selu Poljica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti