Veliki uspjeh znanstvenika: Razvili stanice koje ubijaju isključivo stanice tumora, zdrave stanice uopće ne diraju

Znanstvenici sa sveučilišta McMaster razvili su obećavajuću novu imunoterapiju protiv raka koja koristi ubojite stanice razvijene izvan tijela i napravljene tako da pronalaze i uništavaju maligne tumore.

Branimir Vorša | 28.06.2021. / 12:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novorazvijene modificirane "prirodno ubojite" stanice mogu razaznati između stanica raka i zdravih stanica, koje su često međusobno pomiješane te na taj način uništiti samo ciljane maligne stanice.

Sposobnost tih stanica ubojica da razlikuju ciljane stanice, čak i od zdravih stanica koje imaju slične markere, vrlo je obećavajući razvoj za tu granu imunoterapije, tvrde članovi znanstvenog tima koji stoji iza studije objavljene u trenutnom izdanju znanstvenog časopisa iScience i koja je objavljena i u PubMed bazi podataka.

Ova nova eksperimentalna terapija zapravo je moguća alternativa za CAR-T terapiju (kimerna terapija T-staničnim receptorima antigena), koja je dobila odobrenje američkog FDA još 2017. godine. Modificirane T-stanice u toj terapiji vrlo su učinkovite protiv nekih oblika raka koji se nalaze u krvi, ali ne mogu razaznati između kancerogenih i nekancerogenih stanica, što znači da dok daju neke prednosti, ne mogu se uniformno koristiti za sve oblike raka. Naime, kod pacijenata s čvrstim tumorima, stanice CAR-T terapije mogu prouzročiti čak i po život opasne nuspojave.

Ono što su znanstvenici sa sveučilišta McMaster zapravo htjeli jest terapiju moćnu poput CAR-T terapije, ali koja bi bila učinkovita i sigurna protiv čvrstih tumora raka. Oni su prvo razmnožili prirodne stanice ubojice uzete iz krvi pacijentica s rakom dojke. Navedene stanice provode slične funkcije kao i T-stanice imunološkog sustava.

Nakon toga su ih genetski modificirali tako da ciljaju specifične receptore na stanicama tumora te su uspješno testirali CAR-NK stanice u laboratoriju na stanicama tumora uzetih iz pacijentica s rakom dojke.

Učinkovitost koju vidimo s CAR-NK stanicama u laboratoriju vrlo je obećavajuća, a shvaćanje da je ova tehnologija moguća vrlo je važno. Sad imamo puno bolje i sigurnije opcije za solidne tumore, ističe Ana Portillo sa Odsjeka za medicinu sveučilišta McMaster i koja je trenutno na doktorskom studiju.

Te CAR-NK stanice su nešto pametnije, na neki način, jer ubijaju neprijateljske stanice umjesto dobrih stanica koje imaju iste markere. One imaju trijezno sekundarno razmišljanje koje kaže 'Prepoznajem tu metu, ali je li ta meta dio zdrave stanice ili stanice raka?' One mogu ostaviti zdrave stanice na miru i pobiti samo stanice raka, pojašnjava Ali Ashkar, profesor sa spomenutog sveučilišta koji ujedno i nadgleda rad kolegice Portillo.

Portillo smatra da je njihovo istraživanje vrlo važno i zbog toga što je imunoterapija za pacijentice oboljele od raka dojke u zaostatku za drugim terapijama malignih tumora, jer sad pruža moguću moguću učinkovitu terapiju za tu veliku skupinu pacijenata.

Ashkar pak vjeruje da bi njihova terapija mogla pokazati sličnu učinkovitost i protiv tumora na plućima, jajnicima te drugim oblicima čvrstih zloćudnih tumora.

Idući korak, naravno, su klinička testiranja na pacijentima i trenutno su u postupku organiziranja.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti