Veliko otkriće astronoma: Sićušan planet nalik Zemlji kruži oko nama najbliže usamljene zvijezde

Novo otkriće astronoma pokazuje da bi naše galaktičko susjedstvo moglo biti prepuno planeta male mase, a sićušni egzoplanet udaljen oko 6 svjetlosnih godina, služi kao polazna točka za buduća istraživanja.

Branimir Vorša | 02.10.2024. / 13:27

Egzoplanet Bernard b
Egzoplanet Barnard b (Foto: ESO/Youtube)

Astronomi su otkrili izvanredan egzoplanet koji kruži oko takozvane Barnardove zvijezde, samo 5,96 svjetlosnih godina udaljene od Zemlje. Nazvan Barnard b, taj egzoplanet ima masu koja predstavlja tek 0,37 mase Zemlje. Iako je preblizu zvijezde da bi bio nastanjiv, njegovo otkriće označava značajan korak prema pronalasku egzoplaneta veličine Zemlje za astronome.

Egzoplanet LHS 1140 b Kriju li se izvanzemaljci na ovom planetu? Pronađen dosad najbolji kandidat za tekuću vodu i život izvan Sunčeva sustava

Male egzoplanete je notorno teško otkriti. Ovo novo otkriće, potvrđeno pažljivom kampanjom promatranja, slijedilo je raniju hipotezu iz 2018. godine koja je sugerirala da oko Barnardove zvijezde kruži planet otprilike tri puta veće mase od Zemlje. Iako taj veći planet ostaje nepotvrđen, Barnard b je sada potvrđen, zahvaljujući upornosti znanstvenika u promatranju. Istraživanje vezano za to otkriće objavljeno je u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Čak i ako je trebalo dugo, uvijek smo bili uvjereni da možemo nešto pronaći, rekao je astronom Jonay González Hernández s Instituta za astrofiziku Kanarskih otoka.

Zvijezda od velikog interesa za astronome

Barnardova zvijezda, koja je crveni patuljak također poznat kao GJ 699, od velikog je interesa za planetarne znanstvenike. Zvijezde najbliže Zemlji su one u trojnom sustavu Centauri, ali Barnardova zvijezda koja je usamljena, nudi uvid u planetarne sustave oko crvenih patuljaka, najčešće vrste zvijezda u našoj galaksiji. Manje veličine ovih zvijezda olakšavaju otkrivanje manjih egzoplaneta u usporedbi s masivnijim zvijezdama.

Tim astronoma upotrijebio je Vrlo veliki teleskop (VLT) Europske južne zvjezdarnice (ESO) za promatranje radijalne brzine Bernardove zvijezde, otkrivajući lagano kolebanje uzrokovano planetom koji kruži oko nje. To kolebanje, koje se događa svaka 3,15 dana, odgovara orbiti egzoplaneta Barnard b.

Vizualizacija egzoplaneta HD 189733b Kemikalija odgovorna za miris trulih jaja otkrivena na egzoplanetu koji već ima zloglasnu reputaciju

Barnard b je jedan od poznatih egzoplaneta s najmanjom masom i jedan od rijetkih s masom manjom od mase Zemlje. Ali planet je preblizu zvijezdi domaćinu, bliže od nastanjive zone, pojasnio je González Hernández.

Unatoč negostoljubivim uvjetima Barnarda b, nagovještaji triju dodatnih egzoplaneta dalje od te zvijezde sugeriraju da bi njezin planetarni sustav još uvijek mogao imati potencijal za nastanjive svjetove. No, potrebno je više promatranja kako bi se potvrdilo njihovo postojanje.

Sada moramo nastaviti s promatranjem ove zvijezde kako bismo potvrdili druge potencijalne signale, rekao je astronom Alejandro Suárez Mascareño.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti