Kemikalija odgovorna za miris trulih jaja otkrivena na egzoplanetu koji već ima zloglasnu reputaciju

Gorući plavi egzoplanet s kišom rastaljenog stakla i smradom sumporovodika, otkriva nove atmosferske uvide udaljenih svjetova zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb.

Branimir Vorša | 09.07.2024. / 10:16

Vizualizacija egzoplaneta HD 189733b
Vizualizacija egzoplaneta HD 189733b (Foto: NASA)

Kobaltno plavi plinoviti div veći od Jupitera, odnosno egzoplanet HD 189733b, već je bio poznat po svojim ekstremnim uvjetima, poput kiše rastaljenog stakla. Nedavni podaci svemirskog teleskopa James Webb otkrili su i prisutnost sumporovodika, spoja koji je odgovoran za miris pokvarenih jaja, u atmosferi tog egzoplaneta. To je ujedno i prvo takvo otkriće na nekom egzoplanetu.

Da, smrdljivi miris sigurno bi doprinio njegovoj već zloglasnoj reputaciji. To nije planet koji mi ljudi želimo posjetiti, već vrijedan cilj za daljnje razumijevanje planetarne znanosti, rekao je Guangwei Fu, astrofizičar sa Sveučilišta Johns Hopkins i glavni autor studije objavljene u časopisu Nature.

HD 189733b je takozvani "vrući Jupiter", koji kruži izuzetno blizu svoje zvijezde domaćina, odnosno 170 puta bliže nego što je Jupiter Suncu. Njegova orbita oko matične zvijezde traje tek dva dana. Takva blizina rezultira temperaturama od oko 930 stupnjeva Celzija na tom egzoplanetu.

Prilično rijedak primjer egzoplaneta

Prilično su rijetki. Otprilike h ima manje od jednog na svakih 100 zvjezdanih sustava, rekao je Fu o vrućim Jupiterima.

Smješten 64 svjetlosne godine od nas u zviježđu Vulpecula, HD 189733b idealan je za proučavanje zbog svoje relativne blizine. Mala udaljenost čini ga svijetlim i lakim za detaljna proučavanja. Na primjer, otkrivanje sumporovodika o kojem se ovdje izvještava bilo bi mnogo teže izvesti na drugim dalekim planetima, objasnio je Fu.

Zvijezda domaćin planeta dio je binarnog sustava te je manja i hladnija od našeg sunca, s otprilike trećinom njegova sjaja. Teleskop Webb, koji je u pogonu od 2022. godine, pruža opsežne podatke promatrajući širi raspon valnih duljina.

Naše istraživanje otkriva da je HD 189733b sličniji Jupiteru nego što se dosad znalo, ali samo topliji, rekao je Luis Welbanks, astrofizičar na Državnom sveučilištu Arizona i koautor studije.

I naš Jupiter također ima tragove sumporovodika. HD 189733b je oko 10 posto veći u promjeru i masi. Webbova opažanja potvrdila su prisutnost vode i ugljičnog dioksida, ali ne i metana na tom egzoplanetu.

S te tri molekule možemo izbrojati količinu kisika, ugljika i sumpora koju planet ima, što nam daje priliku da shvatimo kako je planet nastao i razlikuje li se od planeta u našem Sunčevom sustavu. Iako ne tražimo život na HD 189733b... razumijevanje njegove atmosfere omogućuje nam da razumijemo kako se fizika i kemija ponašaju u različitim okruženjima i da počnemo sastavljati 'recept' za formiranje planeta, objasnio je Welbanks.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti