Veliko otkriće južnoameričkih paleontologa

Slivovi rijeka Amazone i Orinoca još uvijek su dom vrste poznate kao amazonski riječni dupin, koji se naziva i ružičasti riječni dupin ili boto.

Hina | 21.03.2024. / 08:22

Fosil riječnog delfina (Foto: AFP PHOTO / UNIVERSIDAD MAYOR DE SAN MARCOS)

Znanstvenici su u srijedu otkrili 16 milijuna godina staru fosiliziranu lubanju riječnog dupina koji je nekoć plivao vodama današnje Amazone, čiji je najbliži živi srodnik južnoazijski riječni delfin iz indijske rijeke Ganges.

Paleontolog Rodolfo Salas je kazao da je lubanja pripadala najvećem dupinu koji je, po dosadašnjim saznanjima nastanjivao vode Južne Amerike, a bio je dugačak između 3 i 3,5 metra. Nazvan je 'Pebanista yacuruna' po Yacuruni, peruanskome mitološkom biću koje je živjelo u dubokoj vodi.

Ovaj je dupin u srodstvu s dupinom koji danas živi u indijskom Gangesu, rekao je Salas, dodavši da je fosil onoga pronađenog u Peruu puno veći od svojih živih srodnika iz Azije.

Kostur dinosaura, ilustracija Znanstvenici otkrili prvi potpuni fosil 'zmaja' starog 240 milijuna godina

Ostaci kostiju u špilji, ilustracija Kosti pronađene u njemačkoj špilji ponovno ispisuju ranu povijest Homo sapiensa u Europi

Otkrio je i da su obje vrste dupina ranije živjele u oceanu.

To im je omogućilo da zauzmu velike oceanske prostore blizu obala Indije i Južne Amerike. I u području Amazonije i u Indiji ove su životinje živjele u slatkovodnim sredinama, no one iz Amazone su, nažalost izumrle, a u Indiji su preživjele, pojasnio je Salas.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Science Advances.

Slivovi rijeka Amazone i Orinoca još uvijek su dom vrste poznate kao amazonski riječni dupin, koji se naziva i ružičasti riječni dupin ili boto. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti