Obzirom da pandemija novog koronavirusa ne jenjava te da brojke novozaraženih rastu diljem svijeta zbog širenja dosad najopasnije delta varijante, svako potencijalno širenje baze lijekova koji bi pomogli u obuzdavanju COVID-19 je dobrodošlo, jer ih ionako nema previše.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Georgia u SAD-u nudi novu nadu za izgledan lijek u borbi protiv bolesti COVID-19 koja je dosad uzela više od četiri milijuna života diljem svijeta.

Slika nije dostupna Britanci testiraju novi lijek koji bi mogao spasiti tisuće života

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Nature, tako otkriva da probenecid ima široke antivirusne značajke, što ga čini jednim od primarnih kandidata u borbi ne samo protiv novog koronavirusa, nego i drugih virusa poput gripe i RSV-a.

Probenecid već ima odobrenje FDA u SAD-u, no dosad se koristio primarno za liječenje gihta te je široko dostupan. Taj se lijek nalazi na tržištu već 40 godina i ima minimalne nuspojave.

Ovaj antivirusni lijek radi protiv svih RNK respiratornih virusa koje smo testirali, uključujući i virus SARS-CoV-2. RSV, novi koronavirus i virus gripe cirkuliraju u istoj sezoni. Poanta je da se zapravo jednom tabletom može potencijalno smanjiti infekcija i razvoj bolesti, ističe Ralph Tripp, autor studije sa spomenutog sveučilišta.

Ivermektin - 1 Neki liječe koronavirus životinjskim lijekom, bilo je i smrtnih slučajeva: ''Vi niste konji, niste krave. Prestanite s tim!''

Virusi ulaze u stanice domaćina i tamo se razmnožavaju, a probenecid blokira taj proces razmnožavanja, što virus sprječava da se širi po tijelu osobe.

Tripp je u istraživanju pokazao da taj lijek radi kao prepreka prije izlaganja virusu, kao i nakon zaraze novim koronavirusom i virusom gripe. Testiranja je provodio na životinjskim modelima, a lijek se pokazao učinkovitim i u borbi protiv RSV virusa in vitro, dok su istraživanja in vivo još u tijeku.

Iako bi se taj lijek primarno mogao koristiti kod zaraženih osoba, obzirom da sprječava širenje virusa u organizmu, mogao bi se potencijalno koristiti i kao prevencija protiv zaraze i samog razvoja bolesti.

Slika nije dostupna Znanstvenici razvili minijaturne robote koji mogu ciljano dovesti lijekove u bilo koji dio tijela

Prebenecid također može potencijalno povećati učinkovitost drugih terapija, primjerice za podizanje potencije antibiotika pa je moguće koristiti ga zajedno s drugim lijekovima tijekom liječenja.

Znanstvenici trenutno istražuju koja doza prebenecida bi mogla imati najveći učinak u borbi protiv virusa u čovjekovom tijelu.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju