Veliko priznanje za hrvatsku kompaniju: Gideon Brothers najbolji je europski AI startup

U konkurenciji 150 kompanija iz 36 zemalja, hrvatski startup Gideon Brothers osvojio je nagradu AI Rising Star na Founders Forumu u Londonu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.06.2018. / 09:01

Matija Kopić i suosnivač Founders Foruma Brent Hoberman (Foto: Gideon Brothers) (Foto: Gideon Brothers)

Hrvatski startup Gideon Brothers prošlog je tjedna u Londonu na Founders Forumu osvojio prestižnu nagradu AI Rising Star čime je ova kompanija proglašena najboljim europskim startupom na području umjetne inteligencije.

Founders Forum svake se godine održava u Londonu i iza njega stoji startup akcelerator Founders Factory, a prisustvuju mu samo veliki investitori i lideri tehnološke industrije – konkurencija startupova je iznimno velika te je Gideon Brothers nagradu osvojio u konkurenciji od 150 kompanija iz 36 zemalja.

Podsjetimo, to je druga nagrada za ovaj startup u roku od nekoliko dana jer su prošlog ponedjeljka u Zagrebu pobijedili na natječaju "Hrvatski startupovi na Start.Up! Germany 2018. Road Showu".

Gideon Brothers osnovan je prošle godine, a jedan od osnivača jest Matija Kopić koji je javnosti dobro poznat po velikom uspjehu sa startupom Farmeron.

Kopić je na Founders Forumu prezentirao autonomni robotski sustav baziran na umjetnoj inteligenciji nazvan The Brain. Prva komercijalna primjena ovog sustava jest autonomni logistički robot koji može podići teret težak do 800kg i koji će u različitim industrijskim okruženjima raditi zajedno s ljudima i drugim strojevima. Također, Gideon Brothers će surađivati i s proizvođačima industrijskih strojeva koje će unaprijediti s umjetnom inteligencijom i tako pretvoriti manualne strojeve u autonomne robote.

Logistička i druge industrije imaju velikih problema s nedostatkom radne snage jer ne mogu zaposliti dovoljno ljudi kako bi ostvarili željeni rast i upravo u ovom segmentu pomoći će im Gideon Brothers, odnosno umjetna inteligencija koju razvijaju. Pri tome, naglasio je Kopić u Londonu, AI ne samo da neće ljudima uzeti poslove, već će povećati njihove mogućnosti tako da će uz pomoć umjetne inteligencije i robota moći napraviti puno više stvari.

Suosnivač kompanije Milan Račić rekao je kako su osvajanjem AI Rising Stara nadmašili sva očekivanja te im je ovo priznanje potvrda vrijednosti i kvalitete njihove tehnologije i tima kojeg su okupili te vjeruje kako bi Gideon Brothers mogla postati jedna od dominantnih kompanija u svijetu na tržištu umjetne inteligencije i robotike.

U komentaru za ZIMO iz ove su kompanije pohvalili i jučerašnji uspjeh Mate Rimca te su napomenuli kako su njihova nagrada te Porscheova kupovina udjela u kompaniji Rimac Automobili odlične vijesti za hrvatski biznis i potvrda hrvatske tehnološke vjerodostojnosti među kompanijama i investitorima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti