VIDEO Američka vojska prvi put objavila video svojeg najnovijeg "nevidljivog" bombardera u letu: "Nitko na planetu ne može to učiniti"

Najnoviji američki "nevidljivi" bombarder B-21 Raider prikazan je prvi put u akciji, pokazujući svoju naprednu tehnologiju i strateški potencijal za buduću globalnu obranu.

Branimir Vorša | 19.09.2024. / 10:20

B-21 Raider
B-21 Raider (Foto: The Aviationist/Youtube)

Američko ratno zrakoplovstvo (USAF) prvi je put objavilo video snimke "nevidljivog" bombardera B-21 Raider, za koji tvrde da je ujedno i prvi ratni zrakoplov 6. generacije. Video leta snimljen je 18. rujna 2024. godine. Video prikazuje bombardera kako polijeće i slijeće u zračnu bazu američkog ratnog zrakoplovstva Edwards u Kaliforniji, u kojoj se trenutačno provode testiranja na tom zrakoplovu.

Tupoljev Tu-22M3 Najmoderniji ruski strateški nadzvučni bombarder uništen u padu tijekom rutinskog leta, jedan član posade nije preživio  

B-21 će biti okosnica budućih bombarderskih snaga ove službe i imat će domet, pristup i nosivost za prodor u okruženja s najvećom prijetnjom i držanje bilo koje mete diljem svijeta u opasnosti, ističu u američkom ratnom zrakoplovstvu, a prenosi portal The Aviationist. U tijeku su također i radovi u zračnoj bazi Elisworth u Dakoti, u koju bi trebali biti raspoređeni prvi bombarderi B-21.

General Thomas Bussiere, šef Globalnog zapovjedništva američkog ratnog zrakoplovstva, izvijestio je o napretku projekta. Nastavljamo postizati prekretnice u proizvodnji B-21 uz digitalni inženjering i dizajn otvorene arhitekture te dobivamo agilno strateško sredstvo odvraćanja koje daje odlučan odgovor prema potrebi, rekao je.

Predsjednik Northrop Grumman Aeronautics Systemsa, Thomas Jones, istaknuo je postignuti napredak te naveo da se provode do dva testna leta tjedno. Istaknuo je cilj da se to poveća na svakodnevne letove. Jako sam zadovoljan kako sve to ide. Uspjeli smo napraviti značajna proširenja okvira leta, rekao je Jones.

Kineski bombarder nosi misterioznu kinesku letjelicu FOTO Amerikanci još jednom iznenađeni: Pojavila se slika kineskog bombardera koji ispod trupa nosi misterioznu letjelicu

Iskustva iz B-2 Spirita, koja zahtijevaju teško održavanje, utjecala su na dizajn B-21 s ciljem poboljšanja operativne učinkovitosti. Bussiere je primijetio napredne sposobnosti bombardera, a komentirao je i strateške prijetnje SAD-u.

Nitko na planetu ne može učiniti ono što mi sada radimo. Nitko na planetu ne može izgraditi izvrsnu, tehnološki naprednu platformu poput B-21 i iskreno, nitko na planetu ne može izložiti riziku ono što mi možemo držati u opasnosti u vrijeme i na mjestu koje sami odaberemo, rekao je pa dodao da je B-21 prvi svjetski zrakoplov šeste generacije.

Ubrzo nakon početka testiranja u letu Northrop Grumman je dobio ugovor za nisku početnu proizvodnju B-21, iako Pentagon nije otkrio konkretne detalje ugovora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti