FOTO Amerikanci još jednom iznenađeni: Pojavila se slika kineskog bombardera koji ispod trupa nosi misterioznu letjelicu

Fotografija kineskog bombardera H-6 koji nosi neidentificirani teret potaknula je nagađanja o naprednim zrakoplovnim sposobnostima kineske vojske.

Branimir Vorša | 23.04.2024. / 12:25

Kineski bombarder nosi misterioznu kinesku letjelicu
Kineski bombarder nosi misterioznu kinesku letjelicu (Foto: X/@Rupprecht_A)

Na internetu se pojavila slika koja prikazuje varijantu kineskog bombardera H-6 koji nosi zagonetnu letjelicu tamne boje ispod svog trupa. Suprotno prvim nagađanjima, zapravo nije riječ o kineskom dronu na raketni pogon WZ-8, zbog čega je identitet snimljene letjelice zasad obavijen velom tajne.

Šangaj Kina ima novi gorući problem, koji nema veze s politikom ili tehnologijom

Izvorno podijeljena na Weibu, slika je privukla pozornost zbog potencijalnog otkrivanja bombardera H-6 s dronom WZ-8, ali stručnjak za kinesku avioindustriju Andreas Rupprecht pojasnio je za The War Zone kako se čini se da je letjelica dosta veća, šira i ima drugačiju geometriju krila od WZ-8 .

Nagađa se oko mogućnosti nove varijante ili izvedenice WZ-8, iako bi to podrazumijevalo značajan redizajn. Alternativno, teorije sugeriraju da bi to mogao biti hipersonična ispitna letjelica MD-22, s uočenim sličnostima između njegove konfiguracije i misteriozne letjelice ispod H-6.

MD-22 se prvi put pojavio na Zhuhai Airshowu 2022. godine, s dimenzijama koje su otprilike odgovarale objektu promatranom ispod H-6. Međutim, bez jasnijeg pogleda, konačni zaključci zasad ostaju nemogući.

Opsežna kineska ulaganja u hipersoničnu tehnologiju pozicionirala su je ispred SAD-a u razvojnim koracima, s prijavljenim testovima koji datiraju godinama unatrag, a potencijalno su uključivali hipersonične letjelice lansirane iz zraka.

Štoviše, slika o kojoj je riječ potaknula je intenzivan interes, a analitičari su primijetili njezine potencijalne implikacije na regionalnu sigurnosnu dinamiku. Mogućnost nove kineske hipersonične sposobnosti izazvala je zabrinutost među američkim obrambenim dužnosnicima, naglašavajući strateški značaj takvog razvoja kineskih vojnih sposobnosti.

Gina Raimondo Američka ministrica trgovine komentirala novi Huaweijev čip: "Mi imamo najsofisticiranije poluvodiče na svijetu, a ne Kina"

Nadalje, pojavljivanje ove slike naglašava rastuću važnost obavještajnih podataka otvorenog izvora (OSINT) u praćenju i analizi napretka u vojnoj tehnologiji. OSINT platforme poput Weiba u tom smislu igraju ključnu ulogu u pružanju uvida u kineske vojne aktivnosti, omogućujući stručnjacima da prate razvoj događaja u stvarnom vremenu.

Unatoč neizvjesnosti oko identiteta misteriozne letjelice, njezina pojava je potaknula rasprave unutar američkih vojnih krugova i među kreatorima politike. Potreba za stalnim oprezom i praćenjem napora kineske vojne modernizacije ostaje od najveće važnosti za SAD, s obzirom na moguće implikacije na regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti