VIDEO Čeka li nas revolucija u načinu na koji koristimo zaslone mobitela? Pogledajte čudesan izum koji bi to mogao pokrenuti

U skoroj budućnosti bismo mogli imati mobitele koji imaju fizički opipljivu tipkovnicu izravno na zaslonu. Evo kako.

Branimir Vorša | 28.04.2023. / 13:08

Opipljivi zaslon
Opipljivi zaslon (Foto: Future Interfaces Group/Youtube)

Istraživači iz multidisciplinarnog istraživačkog laboratorija Future Interfaces Group pri Sveučilištu Carnegie Mellon, ovaj su tjedan izvjestili o napretku u tehnologiji zaslona, koja bi buduće zaslone mogla učiniti opipljivijima na dodir.

Spomenuti laboratorij podijelio je s javnošću video i istraživački rad, koji pokazuje zaslon na kojem mogu nastati male, fizičke izbočine koje se mogu osjetiti pod prstima.

Ta bi se tehnologija se mogla koristiti za taktilne obavijesti, skočnu tipkovnicu koja je opipljivija pod prstima za razliku od standardnog ravnog zaslona, tipke koje ostaju napuhane dok se ne pritisnu, skočne tipke prilagođenog oblika za upravljanje funkcijama sustava i mnoge druge stvari.

Jedan od prikazanih koncepata uključuje pop-up glazbeno sučelje koje prikazuje podignute glazbene kontrole za reprodukciju zvuka, dok drugi ima gumb na pametnom telefonu koji pulsira gore-dolje dok ga korisnik ne pritisne.

Inženjeri su razvili ravnu ploču koja koristi minijaturizirane hidrauličke pumpe za podizanje površine kroz tekućinu. Svakom se pumpom može zasebno upravljati i može se zasebno aktivirati za stvaranje dinamičnih, taktilnih izbočina u kompaktnom obliku.

Slika nije dostupna Ova radna površina prljavija je od daske na WC školjki, evo kako je možete držati u izvrsnom stanju

Riječ je o samostalnom, laganom, relativno tankom hardveru debljine 5 milimetara, koji može izdržati silu normalne interakcije sa zaslonom osjetljivim na dodir.

Nije teško zamisliti buduće pametne telefone koji bi koristili ovu vrstu funkcionalnosti. Apple je, primjerice, usvojio taktilne vibracije za povratne informacije temeljene na dodiru, koje se koriste za obavijesti i druge povratne informacije sustava, ali ova nova tehnologija dodala bi isto tako, primjerice još, jednu dimenziju njihovim zaslonima.

U svakom slučaju zanimljiv koncept s jasno vidljivim (da ne kažemo opipljivim) potencijalom.

Izvor: MacRumors

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti