VIDEO Pogledajte kako je završila šetnja 15 tisuća dolara vrijednog robotskog psa ulicama Brisbanea

Ako pogledate video, vidjet ćete da se gotovo nije ni pomaknuo. Rekao bih da je to dobro, dodao je na kraju Trueno.

Martina Čizmić | 11.01.2023. / 16:30

Robotski pas Stampy (Foto: Stampy Dog/Facebook)

Kad je Mark Trueno, inženjer koji radi u australskoj tvrtki Arrowpoint Systems, odlučio prošetati robotskog psa kojeg razvija za potrebe vojske, ulicama Brisbanea, sigurno nije očekivao da će šetnja trajati toliko dugo i imati tako neobičan završetak. 

Naime, Trueno je Stampyja (kako se robotski pas zove), odlučio izvesti u šetnju u 2:30 ujutro, dijelom kako bi testirao njegove mogućnosti u stvarnom svijetu, a dijelom i kako bi se malo zabavio. Međutim, šetnja nije trajala ni 30 sekund kad je Stompyja napala nepoznata žena i počela ga udarati nogom. 

Robotski pas s oružjem Nakon videa robotskog psa s montiranim automatskim oružjem, Boston Dynamics i šest drugih tvrtki objavili pismo s jasnom porukom

U videu koji je snimio sam Stampy, vidi se da je žena, ničim izazvana, krenula udarati robota, što je uzrokovalo štetu na njegovim senzorima u visini od 2500 dolara. 

Nisam baš siguran zašto je to učinila, istaknuo je u intervjuu za Vice Trueno i dodao da mu se u tom trenutku cijela stvar učinila smiješnom. No, kad je shvatio da je robot oštećen, više mu nije bilo zabavno.

Stampy je zapravo prilično vrijedan dio vojne opreme. Iako je ovo manja verzija, pojasnio je Trueno, veća verzija koju razvija tvrtka u kojoj radi, može se koristiti u vojne, ali i civilne svrhe - u misijama potrage i spašavanja. Robota je moguće opremiti dodatnom opremom i poslati u situacije koje bi inače bile previše opasne za ljude.

Trueno je video napada objavio na svom Facebooku i ponudio nagradu od 500 dolara onome tko mu pomogne pronaći ženu koja je Stampyja tako grubo napala. Zanimljivo, javio mu se muškarac koji je bio u društvu napadačice i spojio ga s njom.

Robotski pas s oružjem VIDEO Ruski poduzetnik na kineskog robotskog psa pričvrstio oružje ruskih specijalaca i objavio video kako puca

Zašto je napala robota, još uvijek nije jasno, no Trueno je za Vice otkrio da je žena ponudila da plati štetu koju je napravila na Stampyju. A nagradu od 500 dolara preusmjerit će u društvo za zaštitu zlostavljanih životinja.

Rekla mi je da je gotovo slomila nožni prst tijekom udaranja, rekao je Trueno i dodao kako se Stampy sa svojih 20 kilograma i tijelom od čelika, aluminija i ugljičnih vlakana zapravo dobro nosio s napadačicom.

Ako pogledate video, vidjet ćete da se gotovo nije ni pomaknuo. Rekao bih da je to dobro, dodao je na kraju Trueno.

Izvor: Vice
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti