Asteroid otprilike veličine kuće upravo je proletio pored Zemlje na udaljenosti od samo 240.000 kilometara, odnosno nešto manje od dvije trećine udaljenosti Mjeseca od našeg planeta.

Riječ je o novopronađenom asteroidu 2023 EY, koji je prohujao blizu Zemlje u četvrtak kasno navečer ili u petak ujutro, ovisno iz kojeg je dijela svijeta događaj promatran.

Asteroid 2023 DW NASA upozorava da Zemlju 2046. godine čeka neizvjesno Valentinovo

Iako to približavanje asteroida 2023 EY zvuči neugodno blizu, riječ je zapravo o velikom prostoru između Zemlje i njega. Isto tako, to zrnce svemirske prašine, gledano na kozmičkoj razini, ne predstavlja prijetnju nikome na našem planetu.

2023 EY ima promjer od svega 16 metara i otprilike je iste veličine kao meteor koji je 2013. godine eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji i izazvao niz ozljeda svojim udarnim valom. Asteroid 2023 EY ipak neće ni ući u našu atmosferu, ali njegova blizina predstavlja odličnu priliku za promatranje teleskopom, s obzirom na to da nije dovoljno svijetao da se može promatrati golim okom.

Sam prelet asteroida 2023 EY prenosio je Virtual Telescope Project, a snimku preleta snimio je 17-inčni robotski teleskop u Caccanu, u središnjoj Italiji. Prelet se dogodio u petak u ranim jutarnjim satima, odnosno nakon ponoći.

Zanimljivo je i da je asteroid 2023 EY prvi put uočen tek u ponedjeljak, 13. ožujka. Uočio ga je teleskop na promatračkoj stanici Sutherland u Južnoafričkoj Republici, jedan od četiri teleskopa koji čine mrežu ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), koju je uspostavilo Sveučilište na Havajima i koju financira NASA te služi kao sustav ranog upozorenja na udar asteroida.

S dva teleskopa na Havajima, jednim u Čileu i jednim u Južnoj Africi, cilj ATLAS-a jest biti u mogućnosti dobiti obavijest barem nekoliko dana prije nego što se asteroid neugodno približi Zemlji. Sada kad znamo da možemo uspješno izbaciti asteroid s njegova kursa pomoću raketa, zahvaljujući nedavnoj misiji DART, taj napredni sustav upozorenja bit će još važniji.

2023 EY klasificiran je kao Apollo NEO ili objekt blizu Zemlje. To je najveća skupina NEO-a za koju trenutačno znamo, a čini je ukupno 17.540 asteroida Apollo od veljače 2023. godine.

Asteroidi Apollo istoimeni su asteroidu koji je otkrio njemački astronom Karl Reinmuth 1930-ih. Svi imaju orbite veće od Zemljinih oko Sunca, ali im se putanje križaju sa Zemljinom.

Gotovo 2000 asteroida Apollo identificirano je kao potencijalno opasni asteroidi, što zvuči zastrašujuće, ali to u osnovi znači objekte veće od oko 150 metara koji bi mogli doći unutar 7,5 milijuna kilometara od Zemlje.

2023 EY ne nalazi se među tim za nas opasnim svemirskim gromadama, ali je još uvijek na NASA-inu radaru zbog svog bliskog preleta.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju