RS Puppis, promjenjiva zvijezda Cefeida (tip pulsirajuće promjenljive zvijezde) udaljena oko 6500 svjetlosnih godina od Zemlje, dobila je tretman sonifikacije podataka od strane znanstveno-umjetničkog projekta SYSTEM Sounds. Oni su uzeli Hubbleovu sliku te zvijezde i transkribirali svjetlost u zvuk, dodijelivši visinu zvuka smjeru od središta slike, a glasnoću svjetlini svjetla.

Kako se krug približava svijetloj zvijezdi u središtu, zvuk postaje sve glasniji, završavajući naglo u konvergenciji svih zvukova.

Sonificiranje svemira nudi još jedan način da ljudi na Zemlji dožive njegova čuda, ali postoje i neki stvarno korisni razlozi za to.

Pretvaranje vizualnih podataka u slušne podatke, primjerice, čini ih pristupačnijim ljudima s ograničenim vidom ili sljepoćom. Također može olakšati razumijevanje složenih pojmova, nudeći novu perspektivu. Može otkriti i detalje u podacima, koji se mogu zanemariti u izvornom obliku prikazujući uzorke, slabije signale ili informacije koje bi se izgubile u šumu.

Za nešto poput promjenjive zvijezde Cefeide, to predstavlja moćan alat, jer su one među najkorisnijim zvijezdama u galaksiji. Te zvijezde redovito variraju u sjaju, a za RS Puppis, to razdoblje je oko šest tjedana. Mnoge zvijezde variraju u sjaju, ali za varijable cefeida postoji poznata i jasna veza između sjaja zvijezde i njene periodičnosti.

Dakle, nakon što imate vrijeme varijable cefeida, možete točno izračunati koliko je ona intrinzično svijetla, odnosno ne koliko svijetla izgleda nama na Zemlji, već koliko svjetlosti zapravo emitira. Ako znate koliko je nešto svijetlo, možete izračunati koliko je daleko. To znači da možemo koristiti varijable cefeida za mapiranje udaljenosti u našoj galaksiji.

RS Puppis je najsvjetlija takva zvijezda, s prosječnim sjajem 15.000 puta većim od Sunčevog, a okružena je i svemirskom prašinom. Kada zvijezda zasvijetli, šalje jači bljesak svjetlosti u tu prašinu. To se svjetlo reflektira od prašine, stvarajući svjetlosni odsja, zbog čega se lijepi srebrnasti prstenovi formiraju oko te zvijezde.

Proučavajući te prstenove, znanstvenici mogu razumjeti prašinu i njena svojstva, što nam može reći više o stvarima koje ispunjavaju prostor između zvijezda.

Obzirom da je RS Puppis ionako vrlo dobro proučena zvijezda, nije jasno može li znanost naučiti nešto novo iz audio konverzije. No, lijepo je imati novi način za doživjeti jednu od najspektakularnijih zvijezda Mliječne staze.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju