VIDEO Predstavljena leteća kolica za kupovinu na bazi iznimno stabilnog drona

Južnokorejski istraživači razvili su bespilotnu letjelicu s fleksibilnim rotorima koja se može gurati, s ciljem revolucioniranja prijevoza tereta preko neravnog terena, poput stepenica.

Branimir Vorša | 22.10.2024. / 09:59

Dron Palletrone
Dron Palletrone (Foto: Reuters/Youtube)

Južnokorejski znanstvenici razvili su transportni dron dizajniran za navigaciju po neravnom terenu. Dron, koji je izradilo Nacionalno sveučilište za znanost i tehnologiju u Seulu, ima fleksibilne rotore koji se sami ispravljaju kako bi ostali stabilni tijekom leta. Može ga se navoditi guranjem minimalnom silom, što ga čini prikladnim za zadatke poput premještanja robe preko stepenica.

Južnokorejski tim je demonstrirao dron nazvan "Palletrone", opremljen upravljačem sličnim kolicima za kupovinu. Dok je primao teret, taj je dron održavao ravnotežu u zraku, koristeći algoritam za procjenu mase. Dron može odgovoriti na ljudsku kontrolu koristeći ono što tim opisuje kao tehniku ​​fizičke interakcije čovjeka i robota, koja predviđa namjere korisnika za glatkiji rad. Palletrone može biti više od letećih kolica za kupovinu, objasnio je Lee Seung-jae, profesor inženjerstva dizajna mehaničkih sustava sa spomenutog južnokorejskog sveučilišta.

Iako je prototip ograničen na nošenje tereta do 3 kg, Lee je priznao da je komercijalna uporaba takvog tereta ograničena. Ipak, sposobnost tehnologije da održi horizontalnu stabilnost ima potencijalne primjene za isporuku osjetljivih ili lomljivih predmeta. Tim također istražuje mogućnost korištenja tehnologije u letećim taksijima bez posade koji bi mogli prevoziti ljude ili u dronovima koji mogu mijenjati baterije tijekom leta kako bi se produžilo vrijeme njihovog leta.

Dronovi poput Palletronea imaju prednosti u kontroli i manevriranju, ali su ograničeni u brzini i dometu u usporedbi s dronovima s fiksnim krilima. Izazov proširenja njihovog asortimana leži u ograničenjima baterije, osobito kada je u pitanju prijevoz težih tereta. Unatoč tome, fleksibilnost drona mogla bi biti ključna u budućim komercijalnim primjenama.

Istraživanje vezano za razvoj tog drona objavljeno je u časopisu IEEE Robotics and Automation Letters.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti