VIDEO: Proletite Vilom Oršić i pogledajte gdje će ubuduće boraviti studenti FOI-a

Studenti su dronom obišli Vilu Oršić i pokazali kako napreduje obnova. Izvana, ali i iznutra.

Martina Čizmić | 24.02.2022. / 12:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Fakultet organizacije i informatike, u sklopu proširenja vlastitih kapaciteta  uskoro će useliti u novu zgradu - obnovljenu Vilu Oršić. Kako ističu s FOI-a, u tijeku su intenzivni radovi na unutrašnjem i vanjskom uređenju prostora ove povijesne zgrade kulturološke vrijednosti u samom centru Varaždina.

Podsjetimo, zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

Slika nije dostupna Potpuno nova perspektiva: Pogledajte kako izgleda kad vas dron vodi kroz Kuću umjetnosti

FOI će u ovom, do kraja ove godine u potpunosti obnovljenom, prostoru napraviti manje intervencije u prostoru kako bi ga u potpunosti prenamijenio za potrebe izvođenja nastave, znanstveno - istraživačkih aktivnosti i obavljanja dijela administrativnih aktivnosti. Radovi su posljednjih mjeseci intenzivirani i vanjska obnova je gotovo u potpunosti privedena kraju. 

Vila Oršić će tako predstavljati jedan zajednički inkubacijski prostor u kojem će biti smješteni FOI-jevi istraživački laboratoriji, dvorane za učenje i poučavanje te kabineti za nastavnike i centre Fakulteta. Iskorakom u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, FOI ulazi u nova, inovativna i interdisciplinarna područja.

U prostorima Vile Oršić planiran je Centar za usavršavanje FOI koji se uspostavlja u projektu e-Škole s ciljem daljnjeg i sustavnog provođenja edukacija i aktivnosti osvješćivanja o digitalnoj zrelosti koja dobiva sve više na značaju u modernom obrazovnom sustavu. Širi društveni značaj i međunarodnu prepoznatljivost Centar će postići kroz znanstvenoistraživačke aktivnosti koje će uključivati dubinske analize obrazovnih podataka, kao i provođenje znanstvenih istraživanja u području umjetne inteligencije, izuzetno važne za daljnji razvoj nastavnih procesa te s njome povezanih procesa digitalnog sazrijevanja.
Trenutno na FOI-ju studira oko 2800 studenata, a aktivno je više od 35 velikih znanstvenih i razvojnih projekata i jedanaest laboratorija, osam centara i dva ureda za podršku studentima. Uz spomenuto, FOI također mora osigurati prostor za rad Studentskog zbora, studentskog pravobranitelja, kao i udruga poput AIESEC-a, Studentskog lista STAK, Business Club-a FOI i drugih. Dio njih svoje će djelovanje uskoro nastaviti upravo u uskoro obnovljenoj i suvremeno opremljenoj Vili Oršić.

Kako teče obnova, najbolje je moguće vidjeti na snimci koju su dronom napravili studenti Bojan Hrvat i Timon Terzić te član IoT Laboratorija FOI-ja doc. dr. sc. Boris Tomaš.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti