VIDEO Roboti odsad mogu i boksati: "Počnite učiti robote borbi. To će STVAAAARNO dobro završiti"

Video koji prikazuje humanoidnog robota s boksačkim vještinama izazvao je strahopoštovanje i zabrinutost, postavljajući pitanja o umjetnoj inteligenciji spremnoj za borbu u budućnosti.

Branimir Vorša | 06.12.2023. / 12:28

Robot Nadia pokazuje boksaačke pokrete
Robot Nadia pokazuje boksaačke pokrete (Foto: IHMC Robotics/Youtube)

Humanoidni robot po imenu Nadia, kojeg su razvili IHMC Robotics i Boardwalk Robotics, pokazao je svoje boksačko umijeće u nedavno objavljenom videu.

S 29 zglobova koji omogućuju raspon pokreta poput ljudskog, Nadia je najavljena kao humanoid sljedeće generacije za sljedeću generaciju robotike. Robotom se upravlja daljinski, putem sučelja virtualne stvarnosti. Impresivna fleksibilnost robota je očigledna na videu, nagovještavajući što budućnost autonomije robota nosi.

Fourier Intelligence GR1 Kinezi razvijaju napredne humanoidne robote, na tržištu ih očekujemo već za dvije godine

IHMC Robotics je robota nazvao po legendarnoj rumunjskoj gimnastičarki Nadiji Comăneci, a cilj im je postizanje raspona pokreta na ljudskoj razini. Reakcije i komentari na video koji su objavili o boksačkim sposobnostima Nadije su puni riječi hvale, ali i strahopoštovanja prema novostečenim vještinama robota.

Sjajan posao...revolucija je počela, jedan je od komentara, dok je drugi pak rekao da je to prvi korak prema punoj autonomiji i slobodi robota.

Nisu izostali ni skeptični komentari, ponajviše zbog zabrinutosti oko podučavanja robota borilačkim vještinama.

Počnite učiti robote borbi. To će STVAAAARNO dobro završiti, poručio je jedan od korisnika YouTubea u komentaru.

Fightbotics Tko ima najboljeg borbenog robota? Odgovor će dati finale Fightboticsa

IHMC Robotics predviđa šire primjene za Nadiu, predviđajući njenu ulogu u različitim sektorima kao što su gašenje požara, odgovor na katastrofe i uklanjanje bombi. Sveobuhvatni cilj je stvoriti visoko mobilne zemaljske robote sposobne za snalaženje u zatvorenim prostorima s agilnošću čovjeka, penjanje stepenicama, ljestvama i navigiranje ruševinama.

Ističući potencijalne prednosti, IHMC Robotics je naglasio Nadijinu sposobnost da funkcionira kao ljudski pomagač, produžujući ljudsku prisutnost bez ugrožavanja života.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti